2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a feketefoglalkoztatás növekedésével járhat a mezőgazdasági támogatási rendszer átal

MSZP: a feketefoglalkoztatás növekedésével járhat a mezőgazdasági támogatási rendszer átalakítása


Az MSZP szerint a feketefoglalkoztatás növekedését eredményezheti az európai uniós támogatási rendszer kormány által múlt héten bejelentett átalakítása. Erről Legény Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője beszélt pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, ahol Budai Bernadett, a párt szóvivője azt mondta, az égési sérült alkalmi munkások története példa arra, mennyire fontos, hogy visszaszoruljon az illegális foglalkoztatás.

Legény Zsolt


Legény Zsolt jelezte, hogy az agrártámogatási rendszer átalakítása miatt jövő hét szerdára összehívta az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának rendkívüli ülését, amelyet ő vezet. Mint mondta, az ülésre meghívta Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, valamint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének, illetve a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezetének elnökét.


Az MSZP-s képviselő szerint a Fidesz munkahelyeket ígért, de munkahelyrombolást hajt végre. Álláspontja szerint az, hogy 150 ezer euró felett megvonják a területalapú támogatásokat azt eredményezheti, hogy 40-50 ezer munkahely szűnik meg a mezőgazdaságban, és nőhet ezáltal a feketefoglalkoztatás. Legény Zsolt szerint a mezőgazdasági vállalkozók a forrásmegvonás miatt költségeik csökkentésére kényszerülnek majd, ezek között pedig az egyik legnagyobb a bérköltség.


Emlékeztetett arra, hogy Lázár János korábban még azt mondta, megvizsgálták annak lehetőségét, hogy az érintett vállalkozók leírhatják a bérköltségeket az elvonásból. Aztán meglepődve tapasztalták, hogy ez nem valósul meg - tette hozzá a képviselő. Legény Zsolt elmondta, ellenzéki képviselőtársaival azért is kezdeményezték az ellenőrző albizottság összehívását, mert a szakszervezetek érdemben nem tudtak a rendszer átalakításáról tárgyalni a kormánnyal.


Budai Bernadett azt mondta, a petrezselyemgyomlálás közben égési sérülést szerzett ötven alkalmi munkás története példa arra, mennyire fontos, hogy visszaszoruljon az illegális foglalkoztatás. Hozzátette: a sajtóhírek szerint a munkásokat feketén foglalkoztatták. Ennek kapcsán felvetette: megkapják-e a szükséges ellátást, kapnak-e táppénzt a munkások, ha nem rendezett a társadalombiztosításuk?

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-07-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite