2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a Fidesz tegyen le a választási feliratkozás bevezetéséről!

MSZP: a Fidesz tegyen le a választási feliratkozás bevezetéséről!


Az MSZP arra szólítja fel a kormánypártokat, hogy tegyenek le a választási feliratkozás bevezetéséről. A szocialisták szerint fenn kell tartani az ajánlás intézményét.

Molnár Zsolt

Molnár Zsolt


Molnár Zsolt országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: ha a kormányoldal előzetes regisztrációhoz köti a választási részvételt, az újabb lépés lesz a jogállam felszámolásában. Ha ez megtörténik, "Sárvár lesz a magyar demokrácia Mohácsa" - utalt arra, hogy a Fidesz-KDNP a Vas megyei városban tartott frakcióülésén döntött úgy, az állam nem fog hivatalból választási névjegyzéket vezetni, hanem az állampolgárok jelezhetik részvételi szándékukat.


Molnár Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta, hogy felmérések szerint a választók hetven százaléka ellenzi a feliratkozás ötletét. Szerinte az intézkedés a cenzus visszaállítása lenne, még akkor is, ha most úgy tűnik, hogy a Fidesz-KDNP megpróbál puhítani a javaslaton, az eredetileg tervezettnél hosszabb időt hagyna a feliratkozásra, és egyszerűsítené annak menetét. A szocialista párt budapesti elnöke arra is kitért, egyelőre nem tudni, hányszor kell majd regisztrálniuk az állampolgároknak, miután 2014-ben néhány hónap leforgása alatt három - parlamenti, európai parlamenti és önkormányzati - választás is lesz.


Az ajánlószelvények tervezett megszüntetéséről úgy foglalt állást, hogy valamilyen ajánlási rendszer feltétlenül szükséges. Ezt azzal indokolta, hogy miként az olimpián sem indulhat el mindenki százméteres síkfutásban, úgy a szavazás komolyságának megőrzése érdekében a választási jelöltállításkor is szükség van valamilyen demokratikus szűrőre.


Az MSZP ellenzi azt a megoldást, hogy a parlamenti és a parlamenten kívüli pártokra eltérő feltételek vonatkozzanak, valamint elutasítják a kaució bevezetését is. Megítélésük szerint akár ajánlószelvényekkel - meggátolva a visszaéléseket, a hamisításokat -, akár aláírásgyűjtéssel fenn kell tartani az ajánlás intézményét.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite