2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a Fidesz újabb trükköt vetett be a Klubrádió elhallgattatására

MSZP: a Fidesz újabb trükköt vetett be a Klubrádió elhallgattatására


Az MSZP szerint a Fidesz kedden újabb trükköt vetett be a Klubrádió elhallgattatására. Lendvai Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánypárt kedden egy kapcsolódó módosító indítvánnyal váltotta ki azt a médiatörvény megváltoztatásához hétfő késő este benyújtott normál módosító indítványt, amely szerinte a Klubrádiónak kedvező bírósági döntések végrehajtását kívánja megakadályozni.

rádió001

Képünk illusztráció!


Az ellenzéki politikus az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kifejtette: a fideszes Szabó Csaba hétfő éjszaka kezdeményezett változtatást a médiatörvény módosításában, amivel utólag kívánt jogalapot teremteni arra, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ne tegyen eleget a Klubrádiónak kedvező bírósági ítéleteknek. Lendvai Ildikó szerint ez az indítvány azonban "nem csak a törvényességnek, hanem a házszabálynak is ellentmond", ezért a kormányoldal inkább "újabb trükköt" vetett be, nehogy az Alkotmánybíróság formai okok miatt megsemmisítse a módosító javaslattal kezdeményezett változtatásokat.


A szocialista képviselő szerint ez a trükk abból áll, hogy a fideszes Szabó Csaba visszavonta módosító javaslatát, és helyette "Menczer Erzsébettel beadattak egy kapcsolódó módosító indítványt, amely - ha lehet - még nagyobbat üt a Klubrádión". Lendvai Ildikó kedden már tartott egy sajtótájékoztatót a témában, akkor azt mondta: Szabó Csaba fideszes képviselő hétfő késő este benyújtott módosító javaslata azt célozza, hogy a Klubrádió ne kaphassa meg a 95,3 MHz-es frekvenciát, a 92,9 MHz-es frekvenciát pedig ne térítésmentesen, csak a kereskedelmi műsorszolgáltatókra vonatkozó díj ellenében használhassa. Szerinte ez ellehetetlenítheti a rádióadót, amely ha nem tudja kifizetni a több tízmillió forintos médiaszolgáltatási díjat, ezután - korábbi győztesként - már nem nyerhetne másik frekvenciapályázaton.


Az MSZP-s képviselő szerint mivel a javaslat jogerős bírósági ítéletek végrehajtását lehetetleníti el, súlyos törvénytelenséget okoz, miközben a kormány által kezdeményezett jogszabály-módosítás épp azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság május 31-ével megsemmisítette a hatályos médiaszabályozás egy részét. Bírálta ugyanakkor a kormány által kezdeményezett médiatörvény-módosítást is, mert csak újraszabályozza, de nem szünteti meg a médiabiztos intézményét, nem változtat a médiatanács összetételén, és nincs tekintettel arra, hogy az Európa Tanács többpárti egyetértéshez kötötte volna a változtatások elfogadását.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite