2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a korhatár alatti nyugdíjat megszüntető törvény emberek megélhetését veszélyezteti

MSZP: a korhatár alatti nyugdíjat megszüntető törvény emberek megélhetését veszélyezteti


Az MSZP azonnali visszavonását sürgeti annak a törvénynek, amelynek értelmében január 1-től már nem vehetik igénybe az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozókra vonatkozó járulékkedvezményeket. Az ellenzéki párt szerint a korhatár alatti nyugdíjas vállalkozók terhei majdnem négyszeresére emelkednek, emberek sokasága veszítheti el a megélhetését, munkáját.

Korózs Lajos


Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy egy törvény megszűntette a korhatár alatti nyugdíjat. "Ez óriási tehernövekedést jelent a vállalkozói tevékenységet folytatók számára. Gyakorlatilag minden járulékkedvezményt elveszítenek, mert mostantól nem nyugdíjasok" - írja, hozzátéve: a terhek rendkívüli növekedése folytán sokak számára az egyedüli kiút a vállalkozásuk megszűntetése lesz.


Rámutat arra, hogy a kiegészítő tevékenységet folytató személy után havonta jövedelemtől függetlenül, fix összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni. Az egyéni vállalkozóknak nem is a minimálbért, hanem a jóval magasabb összegű garantált bérminimumot kell alapul venniük, lévén, hogy az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához mindenképpen szükség van valamilyen szakképesítésre - írja, majd úgy folytatja: aki viszont középfokú végzettséget igénylő munkát végez, annak legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összegű bért kell fizetni, ez vonatkozik az egyéni vállalkozókra is. Viszont a garantált minimálbér összege idén januártól havi 108 ezer forintra emelkedett - hívja fel a figyelmet. Hozzáteszi: emellett a minimálbér 150 százaléka után 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, a minimálbér 100 százaléka után 10 százalék nyugdíjjárulékot is fizetni kell.


"Vagyis az egyéni vállalkozóknak jövőre legalább 32 ezer 441 forint szociális hozzájárulási adót, 13 ezer 770 forint egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint 10 ezer 800 forint nyugdíjjárulékot kell havonta befizetniük. Ez összesen 57 011 forint. Ezzel szemben 2011-es évben csak havi 5100 forint szolgáltatási járulékot és - a garantált bérminimummal számolva - legfeljebb 9400 forint nyugdíjjárulékot, így összesen 14 500 forint közterhet kellett fizetniük a korhatár alatti nyugdíjas vállalkozóknak. Azaz a terheik majdnem négyszeresére emelkednek!" - összegez Korózs Lajos.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite