2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a kormány csak mélyíti a válságot

MSZP: a kormány csak mélyíti a válságot


Az MSZP szerint az Orbán-kormány nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. Józsa István, a szocialisták gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese szombaton sajtótájékoztatón azt mondta: bár a miniszterelnök sikeres válságkezelésről beszél, Magyarországon mélyül a recesszió, csökkennek a reálbérek, növekszik a munkanélküliség.

Józsa István001


A kormányzati gazdaságpolitika okolható azért, hogy a GDP két egymás követő negyedévben csökkent, és nagyrészt a kabinet tehető felelőssé a júliusban 5,8 százalékos inflációért is - hangsúlyozta. Ezzel kapcsolatban azt mondta, a kormányváltás óta számos alapvető termék ára nőtt drasztikusan: a kristálycukoré két év alatt 55, a finomliszté 43, a gázolajé 30 százalékkal, míg a fehér kenyér 21, a tej pedig 16 százalékkal kerül többe.


Az MSZP-s politikus az MTI kérdésére úgy foglalt állást, hogy az infláció elsősorban az adóemelések miatt ugrott meg, azok nélkül a fogyasztói árak csak 3,5 százalékkal nőttek volna, így a pénzromláson monetáris eszközökkel, jegybanki kamatemeléssel nem lehet segíteni. Hozzátette, hogy mivel az alapkamat emelése tovább nehezítené a gazdasági növekedést, az MSZP nem tartaná azt jó lépésnek, szerintük a kormány politikáján kell változtatni.


A fejlesztések leálltak, csökken a működőtőke-beáramlás, a beruházási ráta pedig mélypontra, 16 százalékra esett vissza - sorolta. A szocialista képviselő szerint jelzi a bajt, hogy Orbán Viktor pénteken a Nestlé büki állateledelgyárának bokrétaünnepségén mondott beszédet, noha az üzem bővítése összesen százötven dolgozónak ad munkát. Természetesen ez is fontos, de ha lennének több ezer ember foglalkoztatását segítő beruházások, a hasonló ünnepségeken polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök vennének részt, nem a kormányfő - mondta.


Józsa István szerint mindez azt jelzi, üres hazugság az a kormányzati propaganda, amely a nyugat-európainál sikeresebbnek állítja be a magyar válságkezelést. A szocialisták szerint fordulatra van szükség, ennek érdekében szeptember végén bemutatják gazdaságpolitikai programjukat és parlamenti vitanapot is kezdeményeznek arról - erősítette meg.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-08-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite