2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a kormány okolható a növekvő inflációért

MSZP: a kormány okolható a növekvő inflációért


Az MSZP szerint nagyrészt a kormány gazdaságpolitikája okolható a szeptemberben 6,6 százalékos inflációért, ami a legnagyobb mértékű pénzromlás az Európai Unióban.

Burány Sándor001


Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő szerint az áfa 27 százalékra emelése, a különadók kivetése és a mezőgazdasági termelők aszálykár miatti kompenzációjának elmaradása, illetve az ebből következő élelmiszerár-emelkedés döntően hozzájárult az infláció növekedéséhez. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölte, hogy a fogyasztói árak szeptemberben 0,4 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet.


Az MSZP-s képviselő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az Orbán-kormány hibás gazdaságpolitikája ahhoz a szokatlan és nehezen orvosolható helyzethez vezetett, hogy egyszerre magas az infláció és csökken a gazdaság teljesítménye. Véleménye szerint ugyanakkor az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése és az aszálykár-kompenzáció kifizetése segítene mérsékelni a pénzromlást.


Burány Sándor hazugságnak minősítette Orbán Viktor miniszterelnöknek azt a Kossuth Rádióban péntek reggel elhangzott állítását, hogy a 400 milliárd forintos egyenlegjavító program intézkedéseinek a felére sem lenne szükség, ha az Európai Unió nem kényszerítené rá ezekre Magyarországot. Az MSZP-s politikus azt mondta: a megszorításokra azért van szükség, mert a kormány rosszul tervezte meg a jövő évi költségvetést, amelyben így több száz milliárd forintos lyuk keletkezett.


Azzal kapcsolatban, hogy a kormányfő az alsóközéposztályt segítő akcióterveket ígért a következő évre, Burány Sándor kijelentette: az átlagosnál kevesebbet keresők épp a kormány adópolitikája miatt kerültek még nehezebb helyzetbe. Megismételte azt is, hogy az MSZP két héten belül megjelenő gazdaságpolitikai programja az igazságosabb közteherviselés érdekében háromkulcsos adórendszerre tesz javaslatot.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-10-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite