2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a kormány saját gondatlanságát ismeri el a fájó intézkedésekkel

MSZP: a kormány saját gondatlanságát ismeri el a fájó intézkedésekkel


Az MSZP szerint a kormány saját gondatlan költségvetés-tervezését ismeri el a pénteken bejelentett "fájó és brutális" intézkedéseivel. Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő fogalmazott így pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt követően, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közel 400 milliárd forintos hiánycsökkentő intézkedéscsomagot jelentett be.

Burány Sándor001

Burány Sándor


Az ellenzéki politikus emlékeztetett, szakértőkkel egyetértve hónapokkal ezelőtt jelezték: a kormánynak sem az idei, sem a jövő évi költségvetési hiánycélja nem tartható. "Kiderült, hogy igazunk volt, nem örülünk neki" - fogalmazott Burány Sándor, aki a közszféra létszámának 22 ezres csökkentését, valamint a pedagógusok béremelésének elhalasztását nevezte a legfájóbb intézkedéseknek.

Ezzel összefüggésben felháborítónak nevezte, hogy míg a kormány a beszerzési stop ellenére is 90 milliárd forintot költött autó- és egyéb eszközvásárlásra, addig a közszféra 22 ezres "elbocsátásával" ennek mindössze harmadát, 30 milliárd forintot spórolnak. Burány Sándor a költségvetési hiánycél Matolcsy György által bejelentett módosítását ahhoz hasonlította, mint amikor a rosszul célzó kezdő lövész inkább arrébb viszi a céltáblát.

Azt mondta, a kabinet képtelen pontosan tervezni, valamint beindítani a gazdaságot, csökkenteni az inflációt és bővíteni a foglalkoztatást. A szocialista képviselő a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira hivatkozva közölte, Magyarországon nőtt a szegénység, vagyis nem igaz Orbán Viktor kormányfő korábbi kijelentése, miszerint a kormány senkit sem hagy az út szélén. Hozzátette: a Fidesz kormányzása elején megpróbálta "kézrátétellel" gyógyítani a gazdaságot, ebből azonban szerinte csak annyi sikerült, hogy "rátették a kezüket az országra".

Burány Sándor kérdésre válaszolva azt mondta, "jövőkutató legyen a talpán", aki meg tudja mondani, akar-e IMF-megállapodást a kormány. Az MSZP azonban továbrra is azt követeli a kabinettől, hogy kezdjen bele egy a gazdasági növekedést beindító, a foglalkoztatottak számát pedig valóban emelő politikába - fűzte hozzá, megjegyezve, az IMF is ezt várja el, nem pedig megszorításokat.


A nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a jövő évi növekedési előrejelzését a kormány 1,6 százalékról 1 százalékra mérsékli, az idei és a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányt - 2,5 és 2,2 százalékról - 2,7 százalékra emeli, a jövő évi hiánycél eléréséhez pedig 397 milliárd forintos egyenlegjavító programot hajt végre.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-10-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite