2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a kormány semmit ne tegyen kötelezővé az adósoknak!

MSZP: a kormány semmit ne tegyen kötelezővé az adósoknak!


Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy semmilyen "újabb rossz ötletét" ne tegye kötelezővé a devizahiteleseknek, mivel szerintük az adósok helyzete rendkívül eltérő, illetve ők maguk is el tudják dönteni, milyen segítséget kívánnak igénybe venni.

Szanyi Tibor003


Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő fogalmazott így csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, arra reagálva, hogy Orbán Gábor nemzetgazdasági államtitkár a Heti Válasz legfrissebb számában közölte, minden devizaadósnak kötelező lesz igénybe vennie a most készülő legújabb mentőcsomagot, ám ha valaki külön nyilatkozik, hogy ki akar maradni belőle, erre lesz lehetősége.


Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent egyik tanulmány szinte ugyanazokra a megállapításokra jut a devizahitelek helyzetével kapcsolatban, mint amelyeket pártja is kifejtett az elmúlt három évben. Kiemelte, a devizahitelezés lehetőségét Orbán Viktor tette lehetővé első kormányzása idején, és egészen 2010-ig, vagyis második kabinetje hatalomra kerüléséig előnyös konstrukció is volt az ügyfeleknek. Szanyi Tibor szerint a változást a második Orbán-kormány "őrült" gazdasági fordulata okozta, amelynek következtében nagy mértékben gyengült a magyar fizetőeszköz.


Az MSZP képviselője szerint a kabinet az elmúlt három évben nem tudta megoldani ezt az "általa generált problémát". A kormány által bevezetett árfolyamgát ugyanis csak a hitelesek "agóniáját" hosszabbítja meg, míg a végtörlesztés a "dúsgazdag, zsebből fizetni képes haverokat" engedte ki a rendszerből.


Szanyi Tibor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány már most kilátásba helyezte, készülő programja kötelező lesz a hiteleseknek, holott arról még semmit sem lehet tudni. Az MSZP a leghatározottabban felszólítja a kormányt, hogy ne tegyen semmit se kötelezővé a devizahiteleseknek - fogalmazott a politikus, aki szerint az érintette maguk is képesek dönteni a sorsukról.


Álláspontjuk mellett érvelve közölte, a devizahitelesek köre rendkívül változatos, vannak például, akiknek még mindig előnyös ez a konstrukció, így szerinte ezt a problémát nem lehet megoldani egyetlen típusú intézkedéssel.


Az MSZP a kérdésben olyan igazságos megoldást javasol, amelynek része, hogy a legnehezebb helyzetben lévők újratárgyalhassák szerződéseiket bankjaikkal - fejtette ki Szanyi Tibor, hozzátéve: a kormány az elmúlt időszakban 500 milliárd forintos adóbevételt szedett be a bankoktól, amit ígéretétől eltérően nem használt fel a devizahitelesek segítésére. Márpedig az ellenzéki politikus szerint alapvetően ebből a keretből kellene támogatni a bajba jutottakat, nem pedig közpénzből, vagyis - mint mondta - az el nem adósodottak adóforintjaiból. Szanyi Tibor szerint ugyanis állami forrást kizárólag a szociálisan legrászorultabbak, például a munkanélkülivé vált nagycsaládosok kaphatnának.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-08-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite