2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a kormány szégyellje magát a motoros rendőr családjának kárpótlása miatt

MSZP: a kormány szégyellje magát a motoros rendőr családjának kárpótlása miatt


Az elhunyt motoros rendőr családjának kárpótlásáról, a rendőrségi bírságokról, a megváltozott munkaképességűek segítéséről, a kormány adópolitikájáról és a Budapest Airport eladásáról szóltak az azonnali kérdések, hétfőn a parlamentben.

mszp001


MSZP: a kormány szégyellje magát a motoros rendőr családjának kárpótlása miatt

Az MSZP-s Harangozó Tamás a mintegy másfél éve, szolgálat közben elhunyt motoros rendőr, Telegdi Zsolt családjának kárpótlása miatt emelte fel a szavát. Kifogásolta, hogy az egykori rendőr gyermekei nem kapnak árvaellátást, a családnak ugyanakkor vissza kell fizetnie a rendőrségtől kapott munkáltatói kölcsönt.

Kontrát Károly államtitkár szerint a szocialista politikusnak kellene szégyellenie magát, amiért politikai haszonszerzésre használja egy rendőr halálát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a család ügyvédjével folytatott egyeztetéseken megállapodtak a támogatásban, amelyet a munkáltató által kötött balesetbiztosítás összege is kiegészít, valamint az árváknak járó kártérítés.

Jobbik: a rendőrség pénzbehajtóvá vált

A jobbikos Volner János arra mutatott rá, hogy a rendőrségnek az objektív felelősségből származó bírságként 16 milliárd forintot kell beszednie idén a költségvetés értelmében. Mint mondta, ennek eredményeként a rendőrök nem a bűnözőket üldözik, hanem az autók sebességét mérik ott is, ahol erre semmi szükség nem lenne. A képviselő a rendszer felülvizsgálatát javasolta.
Kontrát Károly államtitkár kijelentette, hogy a rendőrségnek ilyen feladata nincs. Elmondta ugyanakkor, hogy az ország közlekedésbiztonság szempontjából az ötödik legkedvezőbb helyzetben van Európai Unióban.

Az LMP a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának segítéséért emelt szót

Szél Bernadett (LMP) szerint csaknem 1500 szervezet mintegy 30 ezer, megváltozott munkaképességű munkavállalója kerülhet nehéz helyzetbe amiatt, hogy a kormány késlekedik a nekik járó bérkompenzáció kifizetésével.
Halász János államtitkár azt mondta, hogy a megváltozott munkaképességűeket fontos erőforrásnak tekinti a kormány, ezért már számos törvényt alkotott a támogatásukra. Ezekben egyebek mellett átalakította a foglalkoztatási rehabilitáció rendszerét.

MSZP: a kormány onnan vesz el, ahonnan tud

A szocialista Tukacs István úgy fogalmazott, hogy bár a kabinet az adócsökkentés kormányává kívánt válni, valójában a kevesek adócsökkentését érte csak el. Kijelentette: a kabinet ezzel szemben onnan von el forrásokat, ahonnan csak tud. Arra várt választ: folytatódik-e ez a politika.
Cséfalvay Zoltán államtitkár közölte: a kormány a munkát és a jövedelmeket terhelő adót csökkenti, míg a fogyasztásra és a forgalomra rakódóakat növelni kívánja. Szerinte ez segíti leginkább a gazdasági növekedést.

Jobbik: helyes döntés volt-e a Budapest Airport teljes privatizálása?

A jobbikos Bertha Szilvia azt firtatta: helyes volt-e tavaly eladni a Budapest Airport állami kézben maradt 25 százalékos részvénycsomagját. Mint mondta, Magyarország egyetlen nemzetközi és NATO-reptere állami kontroll nélkül maradt, hiszen sem az igazgatóságában, sem a felügyelőbizottságban nincs már jelen az állam. Emlékeztetett arra, hányan kerültek nehéz helyzetbe a Malév csődje után a két társaság alkalmazottai közül.

Fónagy János államtitkár szerint a reptérből származó bevételek alátámasztják a döntés helyességét: a társaság 2006 óta nem fizetett osztalékot, és 2010-től az osztalékkompenzáció is megszűnt.

Kijelentette: az állam a jövőben szabályozóként kívánja befolyásolni a reptér működését.

Uszodáról, gyógyászati segédeszközökről és kormányablakokról is kérdeztek

A kérdések sorát nyitó Pál Béla (MSZP) arról beszélt, hogy a 2014. évi női és férfi vízilabda Európa-bajnokság miatt három budapesti uszodát felújítanak. Feltette a kérdést, hogy mellettük felújíthatják-e a balatonfűzfői uszodát is, amelyben az úszó- és vízilabda válogatottak is gyakran edzenek.

Halász János államtitkár leszögezte, hogy a kormány kiemelten kezeli a versenysport támogatását, miközben azt is hangsúlyozta, hogy az Európa-bajnokságra a pályázatot a szakszövetség nyújtotta be, ezért az ő kompetenciájuk meghatározni, hogy hol tartsák a versenyeket.

A balatonfűzfői uszodáról közölte, hogy annak üzemeltetői részt vehetnek az Új Széchenyi Terv pályázatain.

Szilágyi László (LMP) azt akarta megtudni, hogy az állam valóban csökkenteni fogja-e a gyógyászati segédeszközök támogatását.
Halász János hangsúlyozta, hogy a rászorulók megfelelő minőségű és áru gyógyászati segédeszközökkel való ellátását a kabinet is kiemelt fontosságúnak tartja. Szavai szerint, amikor tavaly elkezdték a gyógyászati segédeszközök ellátási rendszerének felülvizsgálatát, akkor az volt a céljuk, hogy megszűnjenek az indokolatlan kifizetések és a támogatásból a valóban rászorulók részesüljenek.

A betegek, az állam és a gyártók segítségével kell józan, a költségvetési kiadásokat nem növelő megoldást találni - szögezte le az államtitkár, aki kiemelte, hogy széleskörű egyeztetések alapján szeretnék szakmailag elfogadható, az ellátás színvonalát fenntartó intézkedésekkel elérni a rendelkezésükre álló előirányzat betartását.

Tóth József (MSZP) azt akarta megtudni, hogy milyen hatékonysággal működnek a kormányablakok, mennyibe került az eddigi működésük és hogyan akarják azokat hatékonyabbá tenni.

Szabó Erika államtitkár azt felelte, hogy a kormányablakok eddig sikeresen működtek és a felmérések szerint az ügyfelek elégedettsége 99 százalékos. A kormányablakok annak az egyablakos ügyintézési helyszíneknek a "csírái", amelyeket 2013 után fokozatosan, körülbelül 300 helyen építenek majd ki az országban - tette hozzá.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite