2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a közműadót végül az emberek fizetnék meg

MSZP: a közműadót végül az emberek fizetnék meg


Az MSZP fővárosi politikusai szerint ha bevezetik a közműadót, azt végül közvetve vagy közvetlenül az emberek fizetik majd meg, így újabb teher hárul az egyébként is nehéz helyzetben lévő családokra. Közölték azt is, ha nem döntenek most a bölcsődei térítési díj eltörléséről, akkor azt az MSZP teszi meg 2014-ben.

mszp001


Tüttő Kata, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának helyettes vezetője pénteken sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a közműadó ötletéről még Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester beszélt tavasszal; az egyik lehetséges elképzelés szerint ebből a forrásból is finanszírozták volna a közösségi közlekedés működtetését.


A szocialista politikus felidézte, Tarlós István és a kormány képviseletében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megállapodást is aláírt arról, hogyan működik a BKV közép- és hosszú távon, "miből fogja fizetni a gázolajat, miből fog buszokat vásárolni". Tüttő Kata szerint a megállapodásból azonban eddig egyetlen pontot sem teljesült. "Mit követett el Tarlós István, hogy egy írásos megállapodást felrúg a kormány, ami a BKV hosszú távú finanszírozásáról szól?" - vetette fel.


Arról beszélt, ma már azt sem tudni, miből lesz forrása a közlekedési cégnek, amelynek jövő évi működéséhez - az 50 milliárd forintos jegy- és bérletbevételen túl - még 70 milliárd forintra lenne szükség. Véleménye szerint ha a közműadót valamilyen formában bevezetik, akkor azt az emberek fogják megfizetni. Náluk "csapódik le" a kenyér, a tej vagy a közlekedés árában - mondta.


Trippon Norbert, a párt budapesti szervezetének ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy egyre több fővárosi kerületben és településen vezetik be "főleg fideszes önkormányzatok" a bölcsődei gondozási térítési díjat, amely szavai szerint újabb váratlan "sarc" a kisgyermekes családoknak. Kijelentette: a munkanélküliség, az adók, a lakás-, és diákhitelek, a magas üzemanyag- és élelmiszerárak egyébként is nagyon nehéz pénzügyi helyzetbe hozzák a családokat, így ez az újabb, akár több tízezer forintos teher nem fogadható el. Ráadásul - jegyezte meg - az önkormányzatok által szabadon kivethető díj a településeknek mindössze néhány milliós bevételt hoz.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-10-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite