2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: az elszegényedés folytatódását hozza a jövő évi költségvetés

MSZP: az elszegényedés folytatódását hozza a jövő évi költségvetés


Az MSZP szerint az elszegényedés súlyosbodását eredményezi a jövő évi költségvetés, amely tovább romlott a kormány utolsó módosító javaslataival. Erről Józsa István, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Józsa István

Józsa István


A szocialista politikus úgy fogalmazott, a 2013-as büdzsé tovább rontja az emberek életszínvonalát, hiszen a reálbérek mellett a belső fogyasztás és a beruházások is csökkennek. Rámutatott: a fogyasztás visszaesése a gyors elszegényedést jelzi, míg a befektetések zsugorodása a következő évekre is negatív kilátásokat jósol. Józsa István kiemelte, hogy a kormány a korábban vártnál is magasabb inflációval, továbbá meglepő módon nagyobb munkanélküliséggel is számol költségvetési átiratában.

Az MSZP mindemellett úgy látja, hogy a kabinet további megszorításokat is "bekódolt" a 2013-as büdzsébe, hiszen az az utolsó változtatások elfogadása után sem válik fenntarthatóvá a gazdasági növekedés elmaradása esetén. Józsa István emlékeztetett, már a nemzetgazdasági miniszter eredeti javaslata is 600 milliárd forintos megszorítást tartalmazott, amit három további Matolcsy-csomag követett 852 milliárd forintos megszorítással. A politikus sajtótájékoztatóján kitért a kormány energiaár-csökkentési döntésére is, amely szerinte "elkésett akció" az Orbán-kormány népszerűségének javítására. Ráadásul semmiféle szociális érzékenységet nem mutat, mivel a kis- és nagyfogyasztókra egyformán vonatkozik - tette hozzá.


Józsa István hangsúlyozta: a kabinet "sokkal többet elvesz az emberektől" a vállalati különadókkal, mint amennyit az árcsökkentéssel adna, ráadásul nem is a legszegényebbnek segítenének, akik összességében már 140 milliárd forinttal tartoznak szolgáltatóiknak. Az MSZP ezért akkor lenne elégedett az energia-árcsökkentéssel, ha ez a kiskeresetűeknek fokozott kedvezményeket biztosítana - tette hozzá. Egy, az MSZP és a korrupció kapcsolatát firtató kérdésre Józsa István azt mondta, a szocialistáknak tiszta a lelkiismeretük, és azon lesznek, hogy leleplezzék a kormány visszaéléseit. Megfogalmazása szerint az MSZP komoly törvényeket hozott a korrupció ellen, az Orbán-kormány ezzel szemben "törvényesítette a Közgépnek azokat a csalásait, amivel minden közbeszerzést el tud vinni".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-12-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite