2019. július 15., hétfő - Henrik
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: az eszközkezelő nem oldja meg a devizahitelesek problémáit

MSZP: az eszközkezelő nem oldja meg a devizahitelesek problémáit


A szocialisták szerint a nemzeti eszközkezelőt 25-30 milliárd forinttal kellene létrehozni a tervezett kétmilliárd helyett.

Simon Gábor


Simon Gábor, a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának MSZP-s elnöke pénteken sajtótájékoztatón azt mondta, hogy miután a svájci frank árfolyama az elmúlt napokban csúcsot döntött, és elemzői várakozások szerint a Görögországnak nyújtandó mentőcsomag elfogadásáról is döntő euróövezeti csúcs ellenére sem fog gyorsan veszíteni értékéből, a kormánynak azonnal tárgyalást kellene kezdenie a bankokkal az arányosabb teherviselés, az adminisztratív költségek csökkentése és az árfolyamkockázatok megosztása érdekében, azok ugyanis ma csak a hiteleseket terhelik.


A szocialista politikus szerint a várhatóan az ősszel megalakuló nemzeti eszközkezelő nem fogja megoldani a devizahitelesek problémáit, az erre az idei évben szánt kétmilliárd forint ugyanis nem jelent valós segítséget. Mint mondta, a bajba jutott hitelesek lakását megvásárló eszközkezelőt legalább 25-30 milliárd forinttal kellene létrehozni. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez töredéke annak az 500 milliárdnak, amit a kormány az orosz tulajdonú Mol-részvénycsomag megvásárlására költött.
Kiemelte, továbbra sem tudni, hogy az egy éve ígért eszközkezelőbe milyen alapon kerülhetnek be ingatlanok, illetve hogy mi lesz azzal a mintegy 140 ezer emberrel, akik legalább 90 napja nem tudják törleszteni a kölcsönüket.


Azt is mondta, a természetes személyek adósságrendezésének intézményéről, az úgynevezett magáncsődről szóló MSZP-s javaslat lehetőséget adna arra, hogy az adósok ellenőrzött körülmények között egyezzenek meg hitelezőjükkel, majd újrakezdjék az életüket. Az indítványt azonban - tette hozzá - nem vette a parlament napirendjére a kormánytöbbség, ahogy elutasította a vizsgálóbizottság létrehozására irányuló kezdeményezését is.


Ezért Simon Gábor azt javasolja, hogy három parlamenti bizottság ellenőrző albizottságai együttes ülésen tekintsék át a hitelezési, árverezési és behajtási gyakorlatot, az azzal összefüggő jogszabályokat, ha szükséges, kezdeményezzék módosításukat, illetve végezzenek szúrópróbaszerű ellenőrzéséket a kilakoltatással végződő hitelezési eljárások jogszerűségével kapcsolatban.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-07-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite