2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: az IMF azt üzente a kormánynak, hogy eddig és ne tovább!

MSZP: az IMF azt üzente a kormánynak, hogy eddig és ne tovább!


Az MSZP szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azzal, hogy elment Magyarországról azt üzente a kormánynak, hogy eddig és ne tovább, a tárgyalásoknak pedig feltételei lesznek.

tukacsistvan


Tukacs István, a párt országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: bár a kormány azt kommunikálta, hogy feltétel nélkül tovább tárgyalna az IMF-fel, de az MSZP szerint ennek feltételei lesznek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összevonása a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) komolytalan, ezt a kormánynak el kellene felejtenie - tette hozzá.


A képviselő azt mondta, a jegybanktörvénybe be kell építeni azokat a feltételeket, amelyeket az uniós jogrend megkövetel Magyarországtól, illetve biztosítani kell az MNB függetlenségét, a költségvetés foltozásánál fel kell hagyni az ötleteléssel, főleg a magán-nyugdíjpénztári vagyon "elrablásával", és stabil lábakon álló költségvetést kell készíteni. Tukacs István kitért arra is, hogy a kormánynak meg kell értenie, hogy az IMF "gesztusának" mekkora súlya van.


Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője pénteken közölte, hogy megszakadt Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Bizottság közötti konzultáció az elővigyázatossági hitelről; a delegáció hazautazott Budapestről. Amadeu Altafaj Tardio elmondta: a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő, véleményük szerint a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét potenciálisan veszélyeztető törvénymódosító javaslattal.


Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, a magyar tárgyalóküldöttség vezetője közleményben hangsúlyozta, hogy informális megbeszélés zajlott a magyar delegáció és az IMF és az EU küldöttsége között, így a hivatalos tárgyalási folyamat megszakításáról nem lehet szó. Megerősítette, hogy a magyar delegáció továbbra is kész az előfeltételek nélküli tárgyalásra, és megjegyezte: a kormány megkapta az Európai Központi Bank (EKB) állásfoglalását az MNB-törvénytervezetről, az abban foglalt javaslatok feldolgozása és beépítése folyamatban van.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-12-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite