2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: az NFÜ átláthatósági kampánya csak pénzbehajtás

MSZP: az NFÜ átláthatósági kampánya csak pénzbehajtás


Az MSZP szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) átláthatósági kampánya csak egyszerű pénzbehajtás, amivel a kormány a korábbi uniós bírság fedezetét akarja előteremteni. Erről Harangozó Gábor országgyűlési képviselő beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

mszp001


Emlékeztetett: az Európai Unió augusztusban megbüntette Magyarországot, és arra kötelezte a magyar kormányt, hogy 75 milliárd forintot költségvetési forrásból fizessen ki nyertes uniós pályázóknak. Ez az összeg azonban a szocialista politikus szerint hiányzik a költségvetésből, és az állam most ezt a hiányzó pénzt akarja beszedni a vállalkozásoktól.


Hangsúlyozta: az igazi feladat az lesz, hogy 2 év múlva, a teljes uniós pályázati rendszer elszámolásakor "ne kelljen nagyjából ezermilliárd forintnyi" beruházást állami forrásból befejezni. Kifejtette: jelenleg az állam havonta 120 milliárd forintnyi elnyert támogatást tud kifizetni, ami a következő két évben 2800 milliárd forint kifizetését jelentheti, míg összesen még 3800 milliárd forint támogatásra jogosult az ország. Vagyis az MSZP számításai szerint durván ezermilliárd forintnyi fejlesztés félbe fog maradni, ezeknél pedig vissza kell majd fizetni az elnyert támogatást.


Harangozó Gábor szerint a késlekedés oka, hogy a kormányváltás után egy évre leállította a Fidesz a pályázati rendszert és a kifizetéseket, valamint, hogy nem gyorsultak a magánszektorhoz hasonlóan az állami és önkormányzati fejlesztések. Az NFÜ 2013 szeptemberében visszamenőleges vizsgálatot indított el, hogy tiszta helyzetet teremtsen, és láthatóvá tegye, hol adóztak a támogatásokból megvalósított fejlesztések eredményeképp keletkezett jövedelem után a támogatást elnyert cégek és civil szervezetek. Az elmúlt másfél hónapban több mint 46 ezer cégnek és civil szervezetnek küldték el az új átláthatósági nyilatkozatot. A lista az NFÜ honlapján a www.nfu.hu/atlathatosag oldalon mindenki számára hozzáférhető.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-10-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite