2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: az önkormányzatokat is eléri az adóprés

MSZP: az önkormányzatokat is eléri az adóprés


Az MSZP szerint az emberek és a vállalkozások után az önkormányzatokat is eléri a kormányzati adóprés.

tukacsistvan

Tukacs István


Tukacs István országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón arra hivatkozott, hogy elvonások sújthatják jövőre az önkormányzatokat. Az origo.hu hétfőn azt írta, a kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét. Értesülésük szerint elvonják a helyhatóságoktól az eddig otthagyott illetékbevételt, és a gépjárműadó-bevétel 60 százalékát is elveheti a központi költségvetés. A cikk szerint a kormány nem tett le arról, hogy a helyi iparűzési adó egy részét is elvonja, de ennek nincs nyoma az Origo által megismert dokumentumban.


Az MSZP-s politikus erre úgy reagált: az emberek és a vállalkozások után az önkormányzatokat is eléri a kormányzati adóprés, ami a megmaradt helyi feladatok ellátását veszélyezteti. Tukacs István azt mondta, ez a döntés illeszkedne a kormány adópolitikájába, miután az elmúlt két évben nőttek a munkavállalói és a munkáltatói járulékok, 27 százalékkal itt a legmagasabb az általános forgalmi adó az Európai Unióban, a kormány illetékeket emelt, baleseti és chipsadót vezetett be, az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsa 37 százalékra nőtt, nagyobb lett az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, idén távközlési, jövőre pedig sárgacsekk-adót rónak ki.

ezo_banner

HIRDETÉS


Eközben a személyijövedelemadó-politika nem teljesítette a kormány várakozásait, a fogyasztás bővülését és a gazdasági növekedést - fűzte hozzá Tukacs István. Kitért arra, hogy a vállalkozások helyzete is romlott, az újabb adóterhek mellett kiszámíthatatlan jogi-gazdasági környezetben kell működniük, a visszamenőleges jogalkotás miatt nem csak azt nem tudják, mit hoz a holnap, de azt sem, hogy "mit hoz a tegnap".


Az MSZP azt ígéri, kormányra jutva többkulcsos személyi jövedelemadót vezet be, a vagyoni típusú adók növelésével lehetőséget teremt a járulékcsökkentésre, a banki hitelezés beindítása érdekében rendbe hozza a pénzügyi rendszert, valamint dinamizálja az uniós források felhasználását - rögzítette a parlament gazdasági bizottságának szocialista tagja.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite