2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: bebetonoznák a Fidesz hatalmát

MSZP: bebetonoznák a Fidesz hatalmát


Az MSZP szerint a Fidesz választójogi koncepciójával bebetonozná a párt hatalmát, ezek a javaslatok nem oldják meg a hazai választási szisztéma igazi problémáit, továbbá alkotmányos aggályokat is felvetnek.

mszp001


Csütörtökön az MTI birtokába került a Fidesz új választójogi koncepciója, amely szerint egyfordulós, kétszavazatos választási rendszerre tesznek javaslatot és a határon túli magyarok is kapnának szavazati jogot az országos listára. Molnár Zsolt, az MSZP képviselője csütörtökön közleményében úgy reagált az MTI-nek, hogy bizonyos pontokon mélyíti a rendszer problémáit az új koncepció. Szerintük sem arányosabb, sem igazságosabb nem lenne az új rendszer, inkább a mainál jóval aránytalanabb struktúra jönne létre.


Az MSZP szerint alkotmányos aggályokat is felvet a koncepció, amikor javaslatot tesz a kétszintű állampolgárság bevezetésére. A határon túliak szavazójoga ugyanis másként érvényesülne, mint a belföldön élőké, mivel a Magyarországon élő választók két szavazatával szemben a határokon túl élőknek csak egy szavazati jogot ad. Ezzel az MSZP szerint a belföldi döntésekben olyan szavazók is részt vehetnek majd, akik azok következményeit nem fogják átélni, ugyanakkor mégis csak feleannyit fognak érni, mint egy belföldi választó.


Az ellenzéki párt a levélben szavazás intézményét kifejezetten aggályosnak, a kompenzáció megjelenését a koncepcióban viszont részeredménynek tartja. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a lényegi kérdésekről a Fidesz "továbbra is hallgat", nem tudni, hány egyéni választókerület lesz, és milyen részletszabályokkal akarják biztosítani az egyenlő szavazat elvét. Azt sem tudni, hogy bevezetik-e a polgármesteri és országgyűlési összeférhetetlenség intézményét. A javaslatcsomag az MSZP szerint ebben a formában nem tárgyalható, egyeztetésre nem alkalmas.


A Fidesz koncepciója szerint a 200 fős parlamentet egyfordulós, kétszavazatos, töredékszavazat-visszaszámláló elemekkel kombinált választási rendszeren keresztül választhatják meg, amely a legkisebb szavazatveszteség érdekében kombinálja a többségi (egyéni) és az arányos (pártlistás) rendszert.


A koncepció értelmében a továbbiakban is két szavazattal rendelkezik minden Magyarországon lakóhellyel rendelkező választópolgár. Ha a választópolgár a magyarországi választójegyzékben kíván szerepelni, akkor egy szavazatot egyéni választókerületi országgyűlési képviselő-jelöltre, egyet pedig országos listára adhat le. Ha pedig a nemzetiségi választói névjegyzékben kíván szerepelni, akkor egy szavazatot az egyéni választókerületi országgyűlési képviselő-jelöltre, egyet pedig a kedvezményes nemzetiségi jelöltre adhat le.


A koncepció szerint tehát megszűnnének a jelenlegi területi (19 megyei és 1 fővárosi) listák és helyüket az országos lista venné át. A Fidesz tervei szerint emellett a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, határon túli magyar állampolgárok megkapják a magyarországi választójogot, amellyel a magyarországi országos listára szavazhatnak. A tervezet másik újdonsága, hogy bevezetné a nemzetiségi választójogot: vagyis a kisebbségi névjegyzékben szereplő állampolgárok szavazhatnak a nemzetiségi listákra.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-10-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite