2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: bűnbakokat nevez meg a Széll Kálmán Terv

MSZP: bűnbakokat nevez meg a Széll Kálmán Terv


Tukacs IstvánA szocialista Tukacs István úgy véli, hogy a Széll Kálmán Terv bejelentésekor a kormány nem célokat, hanem célcsoportokat, vagyis bűnbakokat nevezett meg.


Az MSZP szerint a kormány a kedden ismertetett Széll Kálmán Tervvel nem célokat, hanem célpontokat, bűnbakokat nevezett meg. A szocialista ellenzék ilyen társadalmi csoportoknak, azaz bűnbakoknak véli többek között a munkanélkülieket és a betegeket.


Tukacs István országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott, hogy Matolcsy György és Navracsics Tibor kijelölte azokat a társadalmi csoportokat, amelyektől szerintük el lehet venni: a munkanélkülieket, a betegeket, a rokkantsági nyugdíjban és a szociális kedvezményekben részesülőket.


"Ez veszélyes politika, aminek később beláthatatlan következményei lesznek" - vélekedett.
Az ellenzéki politikus úgy értékelte, hogy a bejelentett intézkedések egy megszorító csomagot képeznek, miközben hiányoznak közülük a rendszerszerű átalakítások.


Kifejtette, a szocialisták erősen vitatják, hogy a rokkantnyugdíjasokat "ki lehet zavarni a nyugdíjrendszer kereteiből" és a munka világába lehet terelni, főleg úgy, hogy "nincs munkahely és nincs közmunka".
Azt is mondta, a gyógyszerkassza nem kurtítható meg évente százmillió forinttal anélkül, hogy valaki jelentős többletterhet ne vállalna. Véleménye szerint ez csak úgy lehetséges, ha mindazok, akik jelenleg súlyos betegségük miatt ingyen kapják a gyógyszereiket, ehhez anyagilag hozzájárulnak.
"Ez és a dobozdíj meglebegtetett emelése azt fogja eredményezni, hogy a vizitdíjnál jóval súlyosabb károkat kell elszenvednie a betegeknek" - fogalmazott Tukacs István.


Kitért arra is, nem számol a következményekkel, aki úgy gondolja, hogy az álláskeresőknek most 270 napig járó ellátás időtartamát 90 napra lehet csökkenteni, majd néhány tízezer forintos segélyre lehet ítélni a munkanélkülieket.
Az MSZP-s képviselő szerint a kormány kilenc hónap alatt a negyedik gyökeres fordulatot hajtja végre a költségvetési és a gazdaságpolitikájában, ami felveti a kérdést, hogy meddig lehet Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert "a székében tartani, elhinni a 6-8 százalékos növekedésről szóló lázálmokat és koncepciótlanul kormányozni".


Tukacs István azt is mondta, hogy a Széll Kálmán Terv nem segíti a nemzetközi bizalom visszaszerzését, közvetlen pénzügyi hatásai pedig világosak: "a csomag bejelentése idején esett a tőzsde, gyengült forint".
A sajtótájékoztatón Kormos Kata, az MSZP szóvivője kijelentette: a kormánynak nincs elképzelése a jövőről, a Fidesz-KDNP-nek csak a hatalom megszerzésére és bebetonozására volt terve.
Azt mondta, hogy a Széll Kálmán Terv ismertetésekor nem volt szó a devizahitelesek megsegítéséről és az egykulcsos adórendszer veszteseinek kárpótlásáról.


Véleménye szerint miközben a kabinet a hibás intézkedéseit akciócsoportokkal és "kommunikációs bravúrokkal" próbálja kijavítani, nem marad idő a kormányzásra, és "lassan ott tartunk, hogy a tej és a kenyér luxuscikknek számít".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite