2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: elkerülhetőek lettek volna a kötelezettségszegési eljárások

MSZP: elkerülhetőek lettek volna a kötelezettségszegési eljárások


Az MSZP elnöke szerint elkerülhető lett volna, hogy az Európai Bizottság három kötelezettségszegési eljárást indítson Magyarországgal szemben, ha az Orbán-kormány elfogadja a szocialisták kritikai észrevételeit a kifogásolt jogszabályokról.

mesterhazy0117


José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette: a kötelezettségszegési eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással, egy másik a bírók szolgálati idejének felső korhatárával, a harmadik pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatos.


Mesterházy Attila MSZP-elnök erre reagálva sajtótájékoztatón azt mondta, sajnálatos az eljárások megindítása, de mindez elkerülhető lett volna, ha a kormánytöbbség figyelembe veszi az ellenzék, így a szocialisták véleményét a parlamenti vitákban. Hozzátette, az uniós csatlakozással Magyarország vállalta a közösségi jog tiszteletben tartását, mindazonáltal az MSZP azt várja, hogy a bizottság ugyanúgy folytassa le az eljárást, mintha Franciaországgal, Németországgal vagy Ausztriával szemben tenné ezt.


Arra az újságírói felvetésre, hogy az EU alapszerződése szerint az unió nem avatkozik a tagállamok belügyeibe, Mesterházy Attila úgy válaszolt: nem belügyekről van szó, az Európai Bizottság pedig a minden tagországtól elvárt normák betartása felett őrködik. Ezzel összefüggésben Angela Merkel német kancellár hétfői nyilatkozatát idézte, amely szerint Magyarországnak igazodnia kell az uniós alapelvekhez.


Mesterházy Attila azt is hozzátette, bár a kormányoldal igyekszik a történteket Magyarország elleni támadásként láttatni, a kritikát az Orbán-kormány rossz politikája kapta. Mint mondta, bár az uniós aggályok részleteit nem ismerik, egyetértenek azzal, hogy a kifogásolt jogszabályok - így a jegybanktörvény, az adatvédelmi biztos helyébe lépő hatóság felállítása és a bírókat érintő rendelkezések, ideértve az Országos Bírósági Hivatal elnökének hatáskörét is - gyengítik a magyarországi demokráciát.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite