2019. március 27., szerda - Emánuel
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: ellentmondás van a kormány céljai és gazdaságpolitikai intézkedései között

MSZP: ellentmondás van a kormány céljai és gazdaságpolitikai intézkedései között


Az MSZP szerint ellentmondásban állnak egymással a kormány meghirdetett céljai és tényleges gazdaságpolitikai intézkedései.

Józsa István


Józsa István frakcióvezető-helyettes kedden sajtótájékoztatón azt mondta: bár a kormány a költségvetési stabilitás megteremtését hangsúlyozza, erre hivatkozva elköltötte a csaknem háromezer milliárd forintos magánnyugdíjvagyon nagy részét. Szólt arról is, hogy az adósságcsökkentés célja ellenére az államadósság a GDP 82 százalékára rúg, és ennél is több lenne a magán-nyugdíjpénztári pénzek felhasználása nélkül.


A célok és a valóság közötti ellentétet jelzi szerinte, hogy bár a kormány tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígért, az ennek érdekében szükséges járulékcsökkentés nem történt meg, ráadásul a társadalombiztosítási járulék helyébe lépő szociális hozzájárulási adó alapja a minimálbér helyett annak másfélszerese lesz. Józsa István azt mondta: így a jelenlegi munkahelyek megőrzése is kérdéses, nemhogy a foglalkoztatása bővítése.


A teljesületlen ígéretek körébe sorolta az adócsökkentést is, mondván, hogy az MSZP szerint elhibázott egykulcsos személyi jövedelemadó ellentételezéseként tizenegy adónem mértéke növekedett, illetve növekszik csaknem 600 milliárd forint értékben. Kiemelte például az áfa és az eva emelését, a chipsadó és a baleseti adó bevezetését. A válságadókat, különösen a finanszírozási problémákat okozó bankadót pedig a gazdasági növekedést korlátozó öngólnak nevezte.


A kormány a pénzügyi stabilitásról szóló sarkalatos törvényjavaslatban azt kezdeményezi, először a 2016-os költségvetés elkészítésénél kelljen alkalmazni azt az államadósság-csökkentési szabályt, amely szerint az adósság tervezett értékének az előző évhez viszonyított növekedési üteme nem haladhatja meg a költségvetésben meghatározott várható infláció és a bruttó hazai termék várható reálnövekedési üteme felének a különbségét. Józsa István ezzel kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta: a kabinet szembenézett a realitásokkal, és ráébredt, hogy az új alaptörvényben meghatározott adósságcsökkentési szabály blokkolná a gazdaságpolitika mozgásterét.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-12-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite