2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: felér egy beismeréssel, hogy a Fidesz nem támogatja a lex Schmittet

MSZP: felér egy beismeréssel, hogy a Fidesz nem támogatja a „lex Schmittet"


Molnár CsabaAz MSZP szerint ha Orbán Viktor és a Fidesz nem támogatja a "lex Schmittet", az felér egy nyilvános beismeréssel, hogy a köztársasági elnök múltjában van valami takargatnivaló.


A szocialista Molnár Csaba - az indítvány egyik előterjesztője - kedd délutáni, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, fontos lenne, hogy az Országgyűlés elfogadja a "lex Schmittet", és ezzel is elősegítse a közélet - elvben minden politikai erő által támogatott - megtisztulását.


Ugyanakkor sajnálattal hallották, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úgy nyilatkozott, nem támogatja, hogy a javaslatot megvitassa a parlament. (Molnár Csaba Gyurcsány Ferenc volt kormányfővel közösen hétfőn nyújtotta be a köztársasági elnök múltjának "tisztázásáról" szóló javaslatot.)


A szocialista politikus szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) keddi közleményéből továbbra sem derült ki, mi történt 1976 és 1981 között az Astoria szállóban. Mint Ungváry Krisztián történész világossá tette, "életszerűtlen feltételezés volna, ha azt gondolnánk, Schmittnek fogalma sem volt arról, mit művelnek az állambiztonság emberei a munkahelyén", s erre legfeljebb az óvodában magyarázat az, hogy a köztársasági elnök azért nem tudhatott az szt-tisztek tevékenységéről, mert azok nevében is benne volt, hogy "titkos" - tette hozzá Molnár Csaba.


Kitért arra: a kínos magyarázkodás fogalmát meríti ki az a megállapítás is, amely szerint egy 1964-ben történt "közlekedési balesetből" származna az elnök foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetési ügye, így az MSZP nagy érdeklődéssel várja az ezzel kapcsolatos rendőrségi dokumentáció nyilvánosságra hozatalát.


Molnár Csaba szerint a KEH közleménye egy újabb ellentmondásra is ráirányítja a figyelmet. Az elnök emberei most azt állítják, Schmitt Pál fél évre szóló eltiltása egy ifjúsági világbajnokságra való, engedély nélküli kiutazásból származott. Ám egy életrajzi kötetben az elnök néhány évvel ezelőtt még azt mondta, azért kapta az eltiltást, "mert egy haverral disszidálni indult, ám mindketten meggondolták és feladták magukat" - olvasható a közleményben.


A miniszterelnök kedden sajtótájékoztatób mondta azt, hogy szerinte a parlament nem fogja megvitatni azt a törvényjavaslatot, amelyet hétfőn nyújtott be két MSZP-s országgyűlési képviselő annak érdekében, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök múltját "tisztázni" lehessen. Orbán Viktor az indítvánnyal kapcsolatos újságírói felvetésre azt mondta: "a vita méltatlan, ezért nem is kívánok rá reagálni, és nem is hiszem, hogy ilyen törvényjavaslatot meg fogunk vitatni a parlamentben".


A Köztársasági Elnöki Hivatal ugyancsak kedden azt közölte: nincs kimaradó időszak Schmitt Pál életrajzában, erről annak elolvasása után mindenki meggyőződhet. A hivatal közleménye szerint "kevés olyan ember van ma Magyarországon, akinek élete annyira nyitott könyv lenne, mint Schmitt Pálé".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite