2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: fővárosi kórházakat államosítana a kormány

MSZP: fővárosi kórházakat államosítana a kormány


Kökény MihályA főváros tizenkét egészségügyi intézményét államosítaná a kormány, azok eszköz- és ingatlanvagyonával együtt - közölte Kökény Mihály szocialista képviselő, az MSZP birtokába került kormány-előterjesztésre hivatkozva.


Az MSZP szerint ez több problémát is felvet. Kökény Mihály ezek közül kiemelte, hogy "az ellátásszervezéssel kapcsolatos döntések a lakosságtól távol, a képviselő-testület kikapcsolásával történnének". Zöld utat kaphat például az a terv, hogy a fővárosi ellátást három nagytérségi, egymástól teljesen független szervezetbe "parcellázzák" szét.

A "másik baj" az önkormányzatok vagyonvesztése - véli a politikus. Ezek mellett a kormány-előterjesztés azt sem zárja ki, hogy a megtakarítások nem maradnak az egészségügyben - tette hozzá.

Kökény Mihály elmondta, hogy a birtokukban lévő dokumentum szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak szeptember 30-ig le kell zárnia a fővárossal folytatott tárgyalásokat. Ezt követően módosítják majd azt a kétharmados többséget igénylő törvényt, amellyel eltörlik a főváros egészségügyi ellátási kötelezettségét, amit így az állam vesz át - tette hozzá.


"A tét, tizenkét intézmény közel tizenötezer dolgozója, 130 milliárd forintnyi ingatlanvagyon és évi közel 100 milliárdos működési bevétel" - fogalmazott Kökény Mihály, hozzátéve: a szocialisták is tudják, hogy változtatni kell, de ennek nem az "einstandolás" a módja. Kökény Mihály szerint a munkaerőhiány miatt a magyarországi egészségügy a legmélyebb válságát éli, még sincs semmiféle jövőkép, inkább bizonytalanság van. Ezzel kapcsolatban Havas Szófia elmondta: a kormány-előterjesztés szerint az orvosok és szakdolgozók bérére csaknem 60 milliárdos forrást kívánnak biztosítani.


Márpedig, ha csak százezer forintos béremelést számolnának az orvostársadalom, illetve mintegy plusz hatvanezer forintot a szakdolgozók részére, az önmagában 130 milliárd forintos forrást igényelne, de a dokumentum ilyet nem tartalmaz - tette hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy a fővárosban számos egészségügyi intézmény áll évek óta üresen, egyebek mellett a volt BM kórház épületei. "Mi tartotta vissza a jelenlegi kormányt, hogy azokat értékesítsék és az ebből származó bevételt forgassák vissza az egészségügybe?" - tette fel a kérdést Havas Szófia.


Ehhez Kökény Mihály hozzátette: a korábbi években nekik volt ilyen jellegű szándékuk, de a fideszes helyi önkormányzatok ezekre az épületekre elidegenítési tilalmat rendeltek el.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-05-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite