2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: Gyötrelmes hónapok teltek el a kormányváltás óta

MSZP: Gyötrelmes hónapok teltek el a kormányváltás óta


MSZP logo2A baloldal szerint a kormány rendet ígért, de a közbiztonság "minden statisztikai adat szerint romlik", korlátozta a sztrájkjogot, az Alkotmánybíróság jogkörét, a médiára pedig "megpróbálta rátenni a szájkosarat"


Az MSZP szerint gyötrelmes, sok kárt okozó kilenc hónap telt el a kormányváltás óta, mivel a kabinet a legfontosabb ígéreteit nem teljesítette.
Gúr Nándor országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: bár a kormány radikális adócsökkentést ígért, az adóváltozásokkal csak a legtehetősebb 10 százalék járt jól. Bár rendet ígértek, a közbiztonság "minden statisztikai adat szerint romlik", korlátozták a sztrájkjogot, az Alkotmánybíróság jogkörét, a médiára "megpróbálták rátenni a szájkosarat".
Az állam magáévá tette a nyugdíj-megtakarításokat, fideszes politikusok "majdnem bebuktatták a forintot" - sorolta, megjegyezve: a kormány most csökkenteni akarja a nyugdíjkassza kiadásait, a gyógyszerár-támogatásokat és a munkanélkülieknek járó juttatásokat.


Az utóbbiról szólva kifejtette: a munkanélküliek ellátása biztosítási jogviszony, a járulékként befizetett összeg messze meghaladja azt, amit az állam ellátásként kifizet. Hol a nagyvonalúság? - tette fel a kérdést, utalva rá, hogy a miniszterelnök januárban azt mondta, vége a nagyvonalú és hosszan tartó munkanélküliségi juttatásoknak.
A parlament foglalkoztatás és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke hozzátette: nem nagyvonalúságra utal, hogy a kilenc hónapig tartó ellátás alatt az állástalanok fél éven keresztül legfeljebb a minimálbér 60 százalékát kapják kézhez.
Gúr Nándor kifogásolta a közfoglalkoztatásra jutó összeg csökkenését is. Mint mondta, az idén erre a célra szánt 64 milliárd forint "félpénz" ahhoz képest, amit a szocialista kormány ráfordított.


Kijelentette: ez azzal jár, hogy az eddig átlagosan 5-6 hónapig tartó közfoglalkoztatás helyett majd csak 1-2 hónapra adnak munkát, 6-8 óra helyett 4 órában foglalkoztatnak, minimálbér helyett nettó 32-33 ezer forintért.
A szocialista politikus véleménye szerint mindez újból a segélyezési rendszer felé tereli az embereket. Ez az út a szegénységből a mélyszegénységbe, a mélyszegénységből a nyomorba taszítja a rászorulókat - összegzett, hozzáfűzve: a gazdagok támogatása helyett a munkahelyteremtést ösztönző járulékcsökkentésre van szükség.


"Gondoskodjon a kormány a agrárkamarai tanácsadói rendszer működéséről"


Az MSZP felszólítja a kormányt és a vidékfejlesztési minisztert, hogy gondoskodjon az agrárkamara tanácsadói hálózatának zavartalan működéséről - áll Gőgös Zoltán pénteki közleményében. A mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke emlékeztetett rá: pártja végig tiltakozott az ellen, hogy kamarai biztost nevezzenek ki az agrárkamara tevékenységének felügyeletére.


Gőgös Zoltán szerint tarthatatlan, hogy a kamarai biztos több felszólítás és levél ellenére nem jegyezte ellen a rendszer fenntartásához nélkülözhetetlen hitelszerződés hosszabbítást, ami azzal a következménnyel jár, hogy a munkatársak, köztük 250 gazda tanácsadó nem kap fizetést, nem tudják fenntartani az ügyfélszolgálati iroda hálózatot. A kamarai rendszer fenntartását Európai Uniós források is támogatják, amelyek kifizetése utólag, a szabályoknak megfelelő elszámolás után, néhány hónapos késéssel történik. Ezért létkérdés a likviditási hitel biztosítása - mutat rá. Hozzáteszi: ha ez nem történik meg időben, ennek az lesz a következménye, hogy 30-40 ezer gazdálkodó, akinek eddig a kamarai tanácsadó segített az uniós támogatások igénylésében, segítő nélkül marad, illetve túlterheli az egyébként is szűkös kapacitású falugazdász hálózatot.


Az MSZP éppen ezért felszólítja a vidékfejlesztési minisztert, hogy sürgősen avatkozzon be a folyamatokba, és biztosítsa a tanácsadó hálózat zavartalan működését.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite