2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: hatszázmilliárdos megszorítást hajt végre a kormány

MSZP: hatszázmilliárdos megszorítást hajt végre a kormány


Az MSZP szerint további életminőség-romlást okoznak az embereknek a jövő évi költségvetés tervezetébe foglalt új adók és adóemelések. A szocialisták úgy számolnak, hogy a kormány hatszázmilliárd forintos megszorítást hajt végre, amire az ellenzéki párt idén is alternatív költségvetéssel és adótörvényekkel válaszol.

szekeresimreegy

Szekeres Imre


Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: jövőre hat új adó sújtja majd az embereket és a vállalkozásokat. Kiemelte, hogy a telefonadó és a pénzügyi tranzakciós illeték szinte mindenkire terhet rak, mivel a távközlési cégek és a bankok áthárítják azokat az emberekre. Az átlagos keresetűeket sújtja, hogy a személyi jövedelemadó kiszámításánál az ígéretekkel szemben fennmarad az úgynevezett félszuperbruttó, a biztosítási adó pedig nehéz helyzetbe sodorja a gépjármű-tulajdonosokat és mindenkit, akinek van lakásbiztosítása - jelentette ki.


Az MSZP-s politikus kifogásolta a "Robin Hood-adó" kiterjesztését a víz- és csatornaszolgáltatókra, valamint a települési hulladékkezelőkre, mondván, hogy ez a teher végső soron ismét a háztartásokra rakódik. Az elektronikus útdíjról is úgy foglalt állást, hogy bár a fuvarozókat sújtja, az ebből következő áremelést a vásárlók fogják megfizetni. A szocialista képviselő szerint mindezekkel a kormány újabb, mintegy hatszázmilliárd forintos megszorítást hajt végre, ennek következtében tovább nő majd a létminimum alatt élők száma és a munkanélküliség is, egy kétgyermekes család átlagos havi jövedelme pedig csökken.


A költségvetési tervek közül Szekeres Imre bírálta a gyógyszerek támogatásának a csökkentését és azt is, hogy az állam kivonul a kutatásfejlesztésből. Kitért arra, hogy a kormány idén stagnáló, jövőre 1,6 százalékkal növekvő GDP-re számít, azonban szakértők, köztük a Költségvetési Tanács szerint ez is bizonytalan, a növekedési kockázatok miatt alternatív makrogazdasági pályát kellene készíteni.

ezo_banner

HIRDETÉS


Az Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikai teljesítményéről szólva azt mondta, leálltak a beruházások, befagyott a hitelezés, nőtt a munkanélküliség, a vártnál nagyobb az infláció, az egykulcsos szja és a társasági adó csökkentése eredménytelennek bizonyult, miközben az adóterhelés GDP-arányosan 38 százalékra nőtt, jövőre pedig eléri a negyvenet.


A büdzsére vonatkozó kormányzati terveket megalapozatlannak, a javaslatot humbugnak, kamuköltségvetésnek nevezte, mondván, nem számol az idei gazdasági mutatókkal, eddig példátlan módon hiányoznak mögüle a bevételeket megalapozó adótörvények, illetve nem tartalmazza a közfeladatok ellátására és finanszírozására vonatkozó elképzeléseket sem. Ezért - fűzte hozzá Szekeres Imre - az MSZP a tavalyi évhez hasonlóan idén is alternatív költségvetést és adótörvényeket terjeszt majd az Országgyűlés elé.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-06-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite