2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: hogy lehetnek titkosak a földpályázatok közérdekű adatai?

MSZP: hogy lehetnek titkosak a földpályázatok közérdekű adatai?


Az MSZP áll a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által amiatt kilátásba helyezett per elé, hogy az ellenzéki párt nyilvánosságra hozta az állami földbérletpályázatok bírálati szempontjait. Gőgös Zoltán és Harangozó Gábor csütörtöki közleményükben értelmezhetetlennek minősítették a titkos közérdekű adat fogalmát.

gogoszoltan

Gőgös Zoltán


Az ügy előzménye, hogy Gőgös Zoltán szerdán bejelentette: az MSZP nyilvánosságra hozta az állami földhaszonbérleti pályázatok bírálati szempontjait. A szocialisták jogi segítséget ajánlanak a vesztes gazdáknak, hogy a jó erkölcsbe ütköző földbérletszerződéseket megsemmisíthessék. Az NFA ezt követően közölte, a hatályos jogszabályok megsértéseként értékeli, hogy az MSZP nyilvánosságra hozta a szempontokat, és jogi lépéseket tesz. A földalapkezelő a vonatkozó jogszabályra hivatkozva jelezte, a dokumentumokat a képviselő csak munkája végzéséhez használhatja fel, és a nyilvánosságra hozatal ellentétes egy kormányrendelettel, ezért megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Emlékeztettek, hogy Gőgös Zoltán május elején kérte az NFA-t a papírok kiadására, ennek a kérésnek a szervezet eleget tett. A rendelkezésre bocsátott dokumentumok a haszonbérleti pályázat részletes pályázati kiírásának elválaszthatatlan részét képezik, amelyet a pályázók regisztrációs díj megfizetése és titoktartási nyilatkozat aláírása ellenében vesznek át. Az MSZP örül az esetleges pernek, mert ez újabb lehetőséget jelent arra, hogy a földbérleti pályázatokhoz tartozó további közérdekű adatokat is megismerhesse a nyilvánosság - kommentált az ellenzéki párt, amely szerint azonban továbbra sem értelmezhető egyetlen ember számára sem, hogy lehet közérdekű egy adat, ami titkos.

Megjegyezték, hogy az NFA az adatokat megküldő levélben visszaigazolta a közérdekű adatigénylést. Gőgös Zoltán és Harangozó Gábor kitért arra is, hogy az MSZP szeretné tudatosítani: a képviselői munka része a közvélemény tájékoztatása. Ezért az NFA közleményében megfogalmazott állítás, miszerint ezeket az adatokat csak a képviselői munkánkhoz használhattuk volna fel, értelmezhetetlen - rögzítették. "Az MSZP természetesen érti a pánikot, hiszen van mitől tartania az NFA-nak. A földbérletekkel kapcsolatos titkolózás ugyanis elfogadhatatlan, jogilag is védhetetlen" - fogalmaztak.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite