2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: jogot sérthet a Fidesz az önkormányzati vagyon államosításával

MSZP: jogot sérthet a Fidesz az önkormányzati vagyon "államosításával"


Jogsértő lehet az, ahogy a Fidesz "államosítja" az önkormányzati vagyon egy részét és az adósságállományt - közölte Legény Zsolt, az MSZP Demokrácia Központjának vezetője szombaton.

mszp001


A politikus a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: több szakjogásszal konzultálva azt "gyanítják", hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a megyei közgyűlési vezetők között szeptember 30-án megkötött megállapodást az önkormányzati vezetők törvénysértő módon, testületi felhatalmazás nélkül, több jogszabályt megsértve írták alá.


Mint emlékeztetett, a megállapodás értelmében az önkormányzati intézmények, az adósságuk és a működtetéshez szükséges vagyon az államhoz kerül át, ami - Legény Zsolt szerint - államosítást jelent, ráadásul a dokumentum felhatalmazás nélküli aláírásával az önkormányzati és a vagyontörvényt biztosan megsértették.


A 19 érintett közgyűlésből csak egy volt, amely napirendjére vette a megállapodás megkötését - mondta, hozzátéve, ez pedig már nemcsak a polgári, hanem a büntető törvénykönyv rendelkezéseit is megsérti, ezért az MSZP az Állami Számvevőszékhez fordul és, ha kell, feljelentést is tesz az ügyben.


Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn - a közgyűlési elnökökkel kötött megállapodás után - jelentette be, hogy jövő év január 1-jétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket, és vele együtt a megyei közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forint adósságot, amelynek rendezéséről, esetleges átütemezéséről tárgyalások kezdődnek a bankokkal. A kormányfő tájékoztatása szerint a megállapodás végrehajtásáról szóló törvényeket még az ősszel beterjesztik, a települések egészségügyi és oktatási intézményeinek átvételéről pedig ágazati jogszabályokban rendelkeznek.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-10-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite