2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: kettős beszédet folytat a Fidesz az államadósság-csökkentési szabályról

MSZP: kettős beszédet folytat a Fidesz az államadósság-csökkentési szabályról


Az MSZP szerint a Fidesz kettős beszédet folytat az államadósság-csökkentési szabályról: a kormány épp átírja az alkotmány államadósságra vonatkozó passzusait, míg ezzel egy időben a köztársasági elnök ennek éppen az ellenkezőjéről ír az amerikai CNBC.com honlapon.

MSZP logo2


A párt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: Schmitt Pál arról tájékoztatja az amerikai online közvéleményt, hogy a 2012. január 1-jén életbe lépő új alaptörvény előírja az államadósság legalább 50 százalékra történő csökkentését, s az megtiltja az államadósság növelését. Ezzel egy időben teljesen más kommunikáció zajlik itt, Budapesten: eszerint csak akkor köteles a kormány államadósságot csökkenteni, amikor a gazdaság növekszik - tette hozzá az MSZP.


Közölte: "a cikk igyekszik rózsás képet festeni az államadósság jelenlegi helyzetéről, illetve azokról a reformokról is, amelyekről hazájukban a magyarok többségének fogalma sincs". Amit a köztársasági elnök sikerként könyvel el Amerikában, az itthon "az elszegényedést, a káoszt és a kiúttalanságot" jelenti: azt, hogy "megállt a gazdasági növekedés, azt, hogy nincsenek új munkahelyek, és azt, hogy minden mérvadó elemző szerint recesszió felé halad az ország" - áll a szocialisták közleményében.


Az MSZP kitért arra: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán ismertette, hogy a tervek szerint 2015-ig az államadósság 65-70 százalékra csökken. 2020 környékén lehet 50 százalék körüli ez az arány, és csak 2016-tól lép majd életbe a stabilitási törvény, amelynek "ellentmond a Schmitt Pálnak az amerikai médiában közzétett írása". Az Országgyűlés csütörtöki ülésén kezdi tárgyalni Matolcsy Györgynek az ország pénzügyi stabilitásáról szóló törvényjavaslatát.


Az indítvány szerint az államadósság tervezett értékének - az előző évhez viszonyított - növekedési üteme 2016-tól nem haladhatja meg a költségvetésben meghatározott várható infláció és a bruttó hazai termék várható reálnövekedési üteme felének a különbségét. Matolcsy György indoklása szerint ez egy éves szinten vett gazdasági visszaesés esetén átmenetileg magasabb államadósságot, és ezáltal átmenetileg növekvő államadósság-mutatót eredményezhet, míg "jó időkben" szigorúbb feltételeket szab. A rendelkezés 2015-ös hatályba lépéséig a 2011. tavaszi konvergenciaprogramban rögzített hiányszámok szerint kellene tervezni a költségvetést az adósságráta csökkenésének biztosítása érdekében.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-12-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite