2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: Magyarországon veszélybe került az önkormányzatiság

MSZP: Magyarországon veszélybe került az önkormányzatiság


Botka:MesterházyÚjra részországgyűlést tartott az MSZP, ezúttal Szegeden. Botka László polgármester szerint a Fidesz-KDNP részéről egyértelmű az a törekvés, hogy korlátozzák a helyi közösségek önkormányzáshoz való jogát.


Az MSZP szerint Magyarországon veszélybe került az önkormányzatiság, mert a Fidesz az alkotmánytervezetből kihúzta az alapjogok közül a helyi közösségek önkormányzathoz való jogát. Ezt az ellenzéki párt szerdai részországgyűlésén jelentette ki Botka László szegedi szocialista polgármester a csongrádi megyeszékhelyen.


Húsz évvel a rendszerváltás után újra el kell mondanunk, az önkormányzatiság nem a polgármesterek, nem a képviselők, a képviselő-testületek, a közgyűlések, hanem a településeken élő valamennyi polgár közös joga - mondta a politikus.
Szerinte a Fidesz-KDNP részéről egyértelmű az a törekvés, hogy korlátozzák a helyi közösségek önkormányzáshoz való jogát. Az önkormányzatiság ellen három irányból indult támadás: jelentősen korlátozni akarják a közösségek szabad döntéshozatali jogát, a közigazgatás helyett politikai igazgatást kívánnak bevezetni, valamint jelentősen korlátozni kívánják az önkormányzatok önálló gazdálkodási jogkörét - közölte az országgyűlési képviselő.


Mesterházy Attila pártelnök, frakcióvezető úgy véli, a Fidesz az önkormányzatiság területén is a centralizáció irányába kíván elmozdulni, ezzel felrúgva az elmúlt húsz év hagyományait, felszámolva a jól működő rendszereket. Az alaptörvénybe várhatóan nem kerül bele, hogy a helyi önkormányzatok jogosítványai egyenlők, s a jogorvoslati lehetőségekről sem esik szó. Kikerül az alkotmányból a helyi népszavazás intézménye, s a képviselőtestület feloszlatásával megszűnne a polgármester megbízatása is - mondta a politikus.


Szerinte a települések gazdálkodási önállóságának szűkítésével a kormány bele kíván szólni a helyi fejlesztéspolitikai döntésekbe és a közszolgáltatások szervezésébe. A kormányhivatalok pedig a korábbi törvényességi ellenőrzés helyet felügyeleti jogkört kapnának az önkormányzatok esetében - közölte a pártelnök.


A döntési jogosítványoknak a szociális, az egészségügyi és oktatási területeken az emberek által választott, helyben működő testületeknél kell maradniuk - hangsúlyozta Mesterházy Attila.


A tanácskozást követően melyen megjelent Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő is - Szegeden és a megyében mintegy húsz helyszínen a szocialista képviselők szakmai fórumokat, lakossági-, politikai beszélgetéseket tartanak. A központi esemény a szegedi Klauzál téren lesz, ahol az MSZP országos vezetői a helyi baloldali politikusokkal együtt beszélgetnek a választókkal.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite