2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: Matolcsy alkalmatlan a jegybank vezetésére

MSZP: Matolcsy alkalmatlan a jegybank vezetésére


Az MSZP szerint a forintárfolyam zuhanását, a devizahitelesek terheinek növekedését, a gazdaság lefagyását és az infláció elszabadulását kockáztatja a kormányfő, ha nem megfelelő embert jelöl a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére. A szocialisták Matolcsy Györgyöt alkalmatlannak tartják a feladatra.

Józsa István001

Józsa István


Józsa István frakcióvezető-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: remélik, hogy Orbán Viktor választása nem Matolcsy György lesz, ő ugyanis a jegybankelnöki tisztség betöltéséhez szükséges feltételek egyikének sem felel meg. Semmilyen banki tapasztalata nincs, a Fidesz tagjaként nem tekinthető függetlennek, csak a miniszterelnöki akarat szervilis végrehajtójának, és többször bizonyította szakmai alkalmatlanságát - sorolta.


Az MSZP-s politikus hozzátette: Matolcsy György gazdasági miniszterként is sok kárt okozott, a jegybank élén viszont még súlyosabb helyzetbe sodorhatja az országot. A lehetséges veszélyek között említette a forint árfolyamának "beszakadását", az infláció elszabadulását és a jegybanki tartalék "elherdálását". Ebben az esetben a magyar gazdaság teljesen lefagy, a devizahitelek törlesztőrészletei drasztikusan megemelkednek, a családok és a vállalkozások többsége pedig végképp kiszolgáltatottá válik - fűzte hozzá.


A szocialista politikus tizenhat pontban foglalta össze, eddigi teljesítménye alapján miért tartják alkalmatlannak Matolcsy Györgyöt az MNB vezetésére. Ide sorolta, hogy a gazdaság mélyülő recesszióba zuhant, hogy a forint árfolyama elszakadt más régiós valuták értékének alakulásától, hogy az üzleti környezet versenyképtelenné vált, nincsenek beruházások, hogy csökkennek a reálbérek és nőtt az adóterhelés mértéke a kormányváltás óta, hogy a kormány súlyos megszorításokat hajtott végre, hogy az infláció meghaladta az öt százalékot, illetve hogy négymilliónyian élnek a létminimum alatt.


Józsa István sajnálatosnak nevezte, hogy a miniszterelnök az utolsó pillanatig titkolja jegybankelnökjelöltjét, szerinte a gazdaság érdeke azt kívánta volna, hogy az új MNB-elnök személyét és elképzeléseit a pénzpiacok időben megismerhessék. Orbán Viktort végezetül arra szólította fel, ne pártpolitikai szempontok alapján hozza meg döntését, legyen tekintettel a gazdaság, a vállalkozások és a családok érdekeire, és ne bízza a nemzeti bank irányítását egy teljesen alkalmatlan emberre. A szocialista politikus nem akart megnevezni számukra elfogadható jelöltet, de hangsúlyozta: az ismertetett feltételeknek - banki tapasztalat, szakmai felkészültség és politikai függetlenség - jó néhány pénzügyi szakember megfelel.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-02-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite