2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: Matolcsy álomvilágban él

MSZP: Matolcsy álomvilágban él


Az MSZP szerint a nemzetgazdasági miniszter csütörtöki meghallgatása a parlament költségvetési bizottságában azt mutatta, hogy Matolcsy György álomvilágban él, leváltása és a gazdaságpolitikai fordulat ezért elkerülhetetlen.

matolcsy01


Tukacs István országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: bár a kormány a gazdaság, a beruházások és a fogyasztás növekedését remélte az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetésétől, a kabinet várakozásai Matolcsy György állításával ellentétben nem teljesültek. A nemzetgazdasági miniszter egyebek mellett azt mondta meghallgatásán, hogy az egykulcsos szja bevezetésének egyértelműen pozitív hatásai vannak a költségvetési bevételekre, a foglalkoztatásra, a gazdaság kifehérítésére, és talán a népesedési helyzeten is javított.


Ezzel szemben az átlagosan és az átlag alatt keresők rosszul jártak az egykulcsos adózással, emiatt a kormány erőltetett kompenzációt vezetett be, a fogyasztás pedig csökkent, így nem élénkíthette a gazdaságot - mondta Tukacs István. Az MSZP-s képviselő hangsúlyozta, hogy pártja csütörtökön hétpontos gazdaságélénkítő javaslatot ismertetett, amelynek a kétkulcsos, progresszív szja-rendszer is része. Kifogásolta, hogy amíg a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály egy héttel ezelőtt azt mondta, a kormány az egykulcsos adóról is kész tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), addig Kósa Lajos Fidesz-alelnök péntek reggel úgy nyilatkozott: nem valószínű, hogy változtatnak az egykulcsos adón, ha a nemzetközi szervezetek például azt kérik, ne 16, hanem 19 százalékos legyen az adókulcs.


Azzal kapcsolatban, hogy Christoph Rosenberg, a valutaalap magyar misszióvezetője csütörtökön azt mondta, az egykulcsos adó és a hozzá kapcsolódó rendelkezések Magyarországon az optimálisnál kedvezőtlenebb gazdasági eredményeket hoztak, növelték a bürokráciát, és túlságosan nagy terhet jelentettek a leginkább veszélyeztetetteknek, Tukacs István kifejtette: valószínű, hogy az egykulcsos adó ügye szerepel majd az IMF-tárgyalások napirendjén, és az is, hogy a valutaalap annak megváltoztatását fogja kérni.


Hozzátette, a tárgyalások szokásos menetrendje, hogy előbb a kormánynak kell megfogalmaznia a szándékait, az IMF gazdaságpolitikai bírálatait azonban komolyan kell venni.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

A témához kapcsolódó cikkeink:


Matolcsy: 47 ezer forintból ma nagyon jól meg lehet élni Magyarországon>>>


Szijjártó dicsérte, az ellenzék bírálta Matolcsy gazdaságpolitikáját>>>

 


 

 

2012-01-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite