2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: növelné a pártfinanszírozás átláthatatlanságát az állami támogatás megvonása

MSZP: növelné a pártfinanszírozás átláthatatlanságát az állami támogatás megvonása


Kétszázötven-háromszáz év alatt lehetne annyi megtakarítást elérni a pártok költségvetési támogatásának megvonásával, mint amekkora kiesést az egykulcsos adó évente okoz a büdzsének - mondta Tóbiás József, az MSZP frakciógazgatója pénteken sajtótájékoztatón. Szerinte ha átlátható gazdálkodási szabályok megalkotása nélkül függesztik fel a pártok támogatását, az befolyásos gazdasági szereplők előtt nyit utat, hogy politikai befolyást szerezzenek.

tobiasjozsef

Tóbiás József


A szocialista politikus arra reagált, hogy Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő megerősítette, Orbán Viktor a pártok költségvetési támogatásának felfüggesztését javasolta a következő két évre a Fidesz választmányának csütörtöki ülésén. A hírportál úgy tudja, a miniszterelnök a költségvetés nehéz helyzetére hivatkozva vázolta az ötletet. Tóbiás József ezzel kapcsolatban azt mondta, parlamentáris demokráciákban a pártoknak fontos szerepük van, a javaslat pedig ezt korlátozná.


Hozzátette, komolytalan a miniszterelnöki felvetés, számba véve, hogy az idén (a pártalapítványok juttatásai nélkül) összesen 2,5 milliárd forint támogatásban részesülő pártok kétszázötven-háromszáz év alatt kapnának annyi támogatást, mint amekkora - csaknem hatszázmilliárd forintos - kiesést az egykulcsos személyi jövedelemadó évente okoz. Kitért arra is, elvárható, hogy aki ilyen ötletet feldob, pontos javaslattal álljon elő, az MSZP ezt várja el a miniszterelnöktől.


Tóbiás József azt is felrótta, hogy a Fidesz eddig nem volt partner egy új pártfinanszírozási törvény megalkotásához. Márpedig véleménye szerint ha átlátható gazdálkodási szabályok hiányában kiiktatják az állami támogatást, az utat nyit az oligarchák, a gazdasági hatalom birtokosai előtt, hogy befolyásukat a politika világában érvényesítsék.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite