2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: Orbán a nemzeti szuverenitásra hivatkozva felrúgja a nemzetközi együttműködés szabály

MSZP: Orbán a nemzeti szuverenitásra hivatkozva felrúgja a nemzetközi együttműködés szabályait


Az MSZP-s Szanyi Tibor szerint Orbán Viktor a nemzetközi szuverenitásra hivatkozva felrúgja a nemzetközi együttműködés szabályait. A szocialista politikus így értékelte, hogy 23 uniós ország kormányközi szerződést köt annak érdekében, hogy új szabályokat vezessenek be a pénzügyi fegyelem szigorítására, a magyar kormányfő szerint viszont az Országgyűlésnek meg kell vitatnia, hogy Magyarország csatlakozzon-e a pénteken hajnalban született megállapodáshoz, mert az a nemzeti szuverenitást is érinti.

Szanyi Tibor


Szanyi Tibor pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: Orbán Viktor az uniós "politikai és gazdasági KRESZ" betartása helyett "motorbiciklire ül, és szuverén módon próbál közlekedni, helyenként az autópályán, szembe a kamionokkal". Az MSZP-s képviselő szerint ugyanakkor, "aki a padlóra köp", az kiközösítésre számíthat a nemzetközi közösségekben.


Megjegyezte: péntekre virradó éjjel Orbán Viktor kaphatott "néhány sallert és kokit" európai vezetőktől, mivel a kormányközi megállapodás makacs elutasítása helyett - amiről a magyar állásponttal kapcsolatban az első hírek szóltak - már a parlamentre bízná a döntést. Ezt azonban álságosnak nevezte a szocialista politikus, mondván, hogy a kormányoldalnak kétharmados többsége van az Országgyűlésben. Szanyi Tibor kifejtette: Magyarország akkor jár jól, ha élére áll a szorosabb együttműködést célzó uniós kezdeményezéseknek. Ehelyett véleménye szerint a kimaradás "mérhetetlen szenvedést" okoz majd a magyar embereknek, például a forint árfolyamának további romlása miatt.


Arra a felvetésre, hogy Nagy-Britannia sem vesz részt az új dokumentum elkészítésében, Szanyi Tibor úgy reagált: a britek mindig is távol tartották magukat az uniós együttműködés egy részétől, ezért visszalépés, ha a magyar kormány most hozzájuk igazodik. A brit és a magyar álláspont közelségével kapcsolatban egy hasonlattal élt: szerinte olyan ez, mint amikor "a bolha felpattan az elefánt ormányára, és ráordít, hogy: Haverok vagyunk!".


Herman Van Rompuy, az uniós tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke péntek reggel a brüsszeli csúcstalálkozó első napját lezáró sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tizenhét euróövezeti ország és legalább hat további EU-tagállam új kormányközi szerződést köt annak érdekében, hogy új szabályokat vezessenek be a pénzügyi fegyelem szigorítására. Nicolas Sarkozy francia elnök közlése szerint az "elfogadhatatlan feltételeket" támasztó Nagy-Britannia mellett egyelőre Magyarország, Csehország és Svédország - közülük utóbbi kettőnek a parlamenttel kell konzultálnia - nem vesz részt az új dokumentum elkészítésében.


Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli brüsszeli nyilatkozatában ugyanakkor szintén azt mondta: az Országgyűlésnek meg kell vitatnia azt a kérdést, hogy Magyarország csatlakozzon-e az euróövezeti országok pénteken hajnalban született megállapodásához, mert az a nemzeti szuverenitást is érinti.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-12-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite