2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: Orbán felemelkedést ígért, a minimálbér viszont elmarad a szükségestől

MSZP: Orbán felemelkedést ígért, a minimálbér viszont elmarad a szükségestől


Orbán Viktor miniszterelnök 2011-ben azt ígérte, hogy 2012 az elrugaszkodás, 2013 pedig a felemelkedés éve lesz Magyarországon, ehhez képest a minimálbér nettó értéke ma 25 ezer forinttal marad el a szükséges 85 960 forinttól - jelentette ki Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese szombaton Budapesten.

tobiasjozsef


Az ellenzéki politikus a kormányzati ígéretekkel szembesítő kampány részeként tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar lakosság 17 százaléka kénytelen az egy főre jutó 66 ezer forintnál is kevesebb pénzből megélni, 500 ezer gyermek éhezik, a szociális ellátórendszerből történt forráskivonás pedig a felére-harmadára csökkentette az ellátások összegét az elmúlt 3 évben.


Álláspontja szerint az igazságtalan adórendszer következtében szétszakadt a társadalom, ám nem csak területi alapon. Az adórendszer átcsoportosításának eredményeként, a 444 milliárd forint 74 százalékát "a felső két jövedelmi tized kapja meg", miközben az emberek 70 százaléka 134 milliárdos "adóteherrel gazdagodott". Tóbiás József példaként említette a sárgacsekk-adót, a chipsadót, baleseti adót, a közműadót és a bankadót.


A szocialista politikus hozzátette: a társadalom terhei nőttek, ráadásul a családi adókedvezmény - annak elhibázott rendszere miatt - nem veszi figyelembe azon társadalmi csoportok jövedelemszerző képességét és a gyermekek számát, ahol nem tudják érvényesíteni ezt a kedvezményt.


Mint elmondta: az igazságtalan egykulcsos adó nem segített, hanem a leginkább rászoruló társadalmi csoportoktól vett el. Ma csaknem 2,5 millió olyan ember él Magyarországon, akiknek nem jut hús, több mint másfél millió embernek pedig nincs az otthonában biztonságos fűtés.


Lendvai Anna, az MSZP fővárosi képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egyre drágábbak az élelmiszerek, így például a tej 13, a liszt 25, míg a krumpli 30 százalékkal drágább ma, mint a kormányváltáskor volt. Ennek eredményeként a magyarok egyharmada nem fogyaszt elegendő húst, több százezer alultáplált ember van, köztük sok gyermek - tette hozzá. Az ellenzéki képviselő szerint tartós fogyasztási cikkeket sem tudnak venni az emberek, vagyis éppen az a középosztály gyengült meg, amelyet a kormány elviekben támogat. 750 ezer háztartásnak van közműdíj tartozása - sorolta a szocialista politikus.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-12-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite