2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: Orbánnak és Matolcsynak is távoznia kellene

MSZP: Orbánnak és Matolcsynak is távoznia kellene


Az MSZP szerint az Európai Bizottság (EB) kohéziós pénzeket érintő döntése után Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is le kellene mondania - erről Katona Tamás, az MSZP elnökségi tagja beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

orbanesmatolcsy


Itt szó sincs Magyarország elleni nemzetközi összeesküvésről, úgy kell értékelni az EB állásfoglalását, mint egy nagyon komoly figyelmeztetést, amely arról szól, hogy a magyar gazdaságpolitika iránya nem jó, eszközei nem megfelelőek - mondta Katona Tamás. Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormánynak fel kell hagynia a szabadságharccal, a felelősöknek pedig távozniuk kell. Az MTI kérdésére hozzátette, a miniszterelnök azért tenné helyesen, ha félreállna, mert ez az ő gazdaságpolitikája, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is le kellene mondania.


Szerdán az Európai Bizottság azt javasolta, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró - mai árfolyamon 142 milliárd forint - Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit.


Katona Tamás úgy vélte, tudatos félremagyarázás, vagy dilettantizmus azt állítani, hogy az EB azért hozott ilyen döntést, mert 2013-ban néhány tizedszázalék-ponttal 3 százalék felett lesz a hiány. Szerinte ugyanis az unió mindig a gazdasági folyamatok fenntarthatóságát vizsgálja, ezért ez a döntés azt jelzi, hogy veszélyesek az itt zajló folyamatok. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a strukturális hiány a 2009-es 2,3 százalékról 2011-re 6 százalékra nőtt.


A költségvetés nem úgy működik, ahogy Matolcsy György gondolja, hogy egyszeri bevételekkel lehet tartós kiadásokat fedezni - mondta a szocialista politikus.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite