2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: Pártérdeket szolgál a választási eljárási törvény

MSZP: Pártérdeket szolgál a választási eljárási törvény


Az MSZP szerint az új választási rendszerhez kapcsolódó választási eljárásról szóló törvényt a kormány pártérdekeknek kívánja alávetni, ami sérti az általános és titkos választójogot - jelentette ki Molnár Zsolt szocialista képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Molnár Zsolt

Molnár Zsolt


Az MSZP-s politikus szerint "három csapást mér a magyar jogállamiságra" a kilátásba helyezett, választásokat megelőző kötelező regisztráció, a külhoni magyarok levélben történő szavazásának lehetősége, valamint az állami adatkezelés kiterjesztése. Molnár Zsolt arra kérte a kormányt, hogy álljon el ezen intézkedések megvalósításától. A szocialista képviselő, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke elmondta: az előzetes regisztráció "szegényellenes, az alacsonyabban iskolázottakat súlyosan sértő" javaslat, amely különbséget tesz a választópolgárok között.


Mint mondta, az előzetes regisztráció miatt az állampolgárok komoly tömegei maradnak ki a választás lehetőségéből, s így szűkül a demokráciát gyakorlók köre. Ugyanakkor két kampány jön létre: egyszer az állampolgárok regisztrációért kampányolnak majd a pártok, majd ezt követően kezdődik a klasszikus választási kampány. Molnár Zsolt kifejtette, hogy az intézkedéssel megkérdőjeleződik az általános választójog, amelynek az az alapvetése, hogy minden névjegyzékben szereplő választópolgár részt vehet az országgyűlési választásokon.

A képviselő szerint a levélben szavazás (amelyről korábban Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely fideszes képviselő is beszélt,) aránytalan különbséget tesz a választópolgárok között. Példaként említette, hogy egy alföldi tanyavidéken lakónak akár 50-80 kilométert is utaznia kell szavazata leadásához, míg egy határon túli választó levélben adhatná fel voksát. Hozzáfűzte: nem lehet tudni, hogy eljut-e biztonságosan a választópolgárokhoz a szavazólap, hogy a levelet feladó titkosan szavazott-e, továbbá "idegen állam fennhatósága alá kerül a szavazás biztonsága és titkossága".

Mint mondta, nem feltételezik más államok "rosszindulatát", ugyanakkor "nincsenek meg azok a szükséges bizalmi viszonyok a körülöttünk levő országokkal", amelyek lehetővé tennék a zavartalan lebonyolítást. Kitért arra is, hogy a távoli országok esetében a választások időpontja is gondot okozhat, és a szavazatok leadói könnyen beazonosíthatóvá válhatnak. Molnár Zsolt szerint az állampolgárok személyiségi jogainak, magántitkokhoz való jogának sérelmét vonja magával az a hétfőn elfogadott országgyűlési javaslat, amely szerint az állampolgárok tájékoztatásához és véleményének megismeréséhez neveket és lakcímeket kérhet ki a jövőben a Miniszterelnökség az ezeket tartalmazó nyilvántartásokból. Szavai szerint az intézkedéssel "nyilvánvaló az a törekvés", hogy a Fidesz-KDNP adatbázisa bővüljön a nemzeti konzultációban résztvevők adataival.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite