2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: sima útonállás a tervezett budapesti útdíj

MSZP: "sima útonállás" a tervezett budapesti útdíj


A fővárosi MSZP-frakció vezetője "sima útonállásnak" nevezte a budapesti úthasználati díj tervezett bevezetését, amelyről hétfőn jelentek meg sajtóhírek.

horvathcsabaegy


Az Index hétfőn számolt be arról, hogy a főpolgármester a BKV finanszírozásának megoldására nyolc lehetőséget tárt a kormány elé, amelyből a gazdasági tárca csak egyet támogat: a havi tízezer forintos úthasználati díjat. Ezt a portál szerint a főváros területén minden közutat használó gépkocsira meg kellene váltani, papíralapú matrica formájában. A főpolgármester hétfőn "súlyos ötletnek" nevezte a budapesti matricás úthasználati díj bevezetéséről szóló javaslatot. Tarlós István újságírók előtt kijelentette: "a mai hírek nem a főváros vezetésének az álláspontját tükrözik". A matricás útdíj bevezetésére vonatkozó elképzelés nincs a javaslatok között - hangsúlyozta.


Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: káosz, kapkodás és csőd jellemzi Budapest elmúlt hónapjait. A főpolgármester hétfői nyilatkozatásra reagálva azt mondta, hogy ebben az ügyben "valaki hazudik". A szocialista politikus hozzátette: a magas benzinárak miatt az autók már leálltak, hamarosan a BKV is csődbe megy, sőt a taxik sem fognak közlekedni. Elmondta: a kormányváltás óta tart a BKV vesszőfutása, hiszen megszűnt a közlekedési vállalat rendszerszintű finanszírozása.


Horváth Csaba szerint a főpolgármester csak statisztaszerepet játszik a BKV körüli ügyekben, ám ez nem menti fel a felelősség alól. Az ellenzéki politikus hozzátette: Tarlós Istvánnak nincs befolyása az eseményekre, saját pártja sem veszi komolyan. A szocialista politikus szerint az útdíj-javaslat nehezen megvalósítható, hiszen hátrányos megkülönböztetést, kettős mércét jelentene a budapesti autósoknak, így jogi szempontból is aggályos. Horváth Csaba "okos döntést" vár a kormánytól az ügyben, egyben felszólította a kabinetet, hogy határolódjon el Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől, aki "nem érti a BKV körüli helyzetet".


A szocialista politikus megfogalmazása szerint "vitán felül Matolcsy György minden idők legrosszabb gazdasági és pénzügyminisztere". Horváth Csaba hangsúlyozta: a fővárosi közösségi közlekedés fenntartása nem "jótétemény". Mint elmondta: ha Budapestet mint "fejőstehenet" levágják, megszűnik az adók befizetése is.


Hozzátette: az útdíjjal nem értenek egyet, ám a dugódíjat (behajtási díjat), amely egy zónahatárok átlépéséről szóló környezetvédelmi intézkedés korábban a szocialisták is kezdeményeztek. Ez utóbbi, hasonlóan a parkolási díjhoz, nem pénzbehajtásról, hanem a forgalom szabályozásáról szól - tette hozzá.

 

A témához kapcsolódó cikkeink:

Havi 10 ezer forintos útdíjat fizethetnek Budapesten az autósok>>>

 

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite