2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: tarthatatlan az új diákhitelrendszer

MSZP: tarthatatlan az új diákhitelrendszer


Tarthatatlannak ítéli az MSZP az új diákhitelrendszert.

diakhitel001

Hiller István korábbi oktatási miniszter ezt kedden azután mondta újságíróknak, hogy az fn24.hu hírportál arról számolt be: egy birtokába jutott, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által jegyzett kormányzati előterjesztés szerint jövőre 62, 2014-ben 141 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést az új diákhitelrendszer bevezetése. Eszerint 2020-ra a Diákhitel 2. csaknem 800 milliárd forintos államadósság-növelő terhet jelentene.

Az MSZP-s politikus Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól vár választ arra, létezik-e az említett tanulmány, tisztában volt-e az abban foglaltakkal az új diákhitel-konstrukció ismertetésekor, és ha igen, miért nem beszélt erről. Rákérdezett arra is, az állami finanszírozású felsőoktatási helyek csökkentésekor a kormánynak célja volt-e, hogy minél több fiatal vegye fel az új, állami kamattámogatású diákhitelt.

Hiller István hozzátette: az MSZP már korábban elhamarkodottnak, felelőtlennek és veszélyesnek ítélte az új diákhitelrendszert, amely 2 százalékos kamatra adna pénzt a hallgatóknak, és amely így - a 2 százalékos és a piaci kamatok közötti különbség miatt - néhány év múlva többe kerül majd, mint amennyit az állam most a felsőoktatás egészére költ.
Arra is kitért, hogy Hoffmann Rózsa válasza után az MSZP ismerteti saját javaslatait a diákhitelről és a felsőoktatás finanszírozásáról.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

2012-04-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite