2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: titkolja a kormány az egészségügy helyzetéről készült jelentéseket

MSZP: titkolja a kormány az egészségügy helyzetéről készült jelentéseket


A szocialista Kökény Mihály szerint nem lehet titokban tartani a lakosság egészségi állapotának adatait, és nyilvánosságra kell hozni az adófizetők pénzén az egészségügy helyzetéről, az alapellátás fejlesztéséről készült jelentéseket.

Kökény Mihály


Az ellenzéki képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt erről. Felidézte: két hete felszólították a kormányt, adjon tájékoztatást, hogyan teljesítették azt a tavasz elején született határozatot, amely többek között az egészségügy aktuális feladatairól, az alapellátás fejlesztéséről, a humánerőforrás-szükségletekről, és az ellátás javításáról szólt. A kormány nem reagált a kérésre, holott a határidők április 15., illetve június 30. voltak - mondta.


Szerinte ugyanakkor nem lehet titokban tartani a lakosság egészségi állapotának adatait, a munkaerőhelyzetről szóló felmérést. Kökény Mihály szerint arról sem beszélnek, hogy rekordot dönt a kórházi adósság, csak a Honvéd Kórház lejárt idejű tartozása február és május között 161 millióról 1,4 milliárdra emelkedett, a fekvőbeteg intézményeké pedig 38 milliárdról 59 milliárdra nőtt. A kórházi beszállítók az adósság jelenlegi mértékét 80 milliárdra becsülik - tette hozzá.


A szocialista politikus azt mondta: a betegellátáson spórolják meg a bérkiegészítéshez szükséges forrásokat. A betegek sokasága késve vagy nem férhet hozzá közfinanszírozott technológiákhoz, így kódolt a hálapénz túlélése és a korrupció. Kitért arra is: a bérintézkedések ellenére meglódult a 40 év feletti szakorvosok és ápolók külföldre vándorlása. Szerinte nem számolnak a kényszernyugdíjazás hatásaival sem.


Az idei bérkiegészítésből pont az alapellátás maradt ki, s a praxispénz 14 százalékos emelésére futotta csupán az elmúlt három évben - folytatta az ellenzéki szakpolitikus, aki szerint ha Szócska Miklós egészségügyi államtitkár helyettese, Cserháti Péter tényleg lemondott, akkor "ez valamit jelez".


Szólt még arról: zajlanak látványos szűrési akciók a Balaton partján, de a szakállamtitkár és a tisztifőorvos szóra sem méltatta az Ózdon történteket, és az ÁNTSZ-járványveszélyt cáfoló közleménye csak akkor jelent meg, amikor a polgármester felfüggesztette a kutak lezárásáról szóló határozatot. Ideje lenne őszintén szembe nézni a valósággal, de úgy tűnik, hogy ez a választások után egy szocialista vezetésű kormányra marad - mondta Kökény Mihály.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-08-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite