2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: több a munkanélküli, mint a kormányváltáskor

MSZP: több a munkanélküli, mint a kormányváltáskor


Ma 170 ezerrel több a munkanélküli Magyarországon, mint a pénzügyi-gazdasági válság 2008-as kezdetekor, és csaknem 30 ezerrel több a kormányváltáskor mértnél - mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

Gúr Nándor


A politikus, a parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke közölte: a tavalyi év végén és a 2012 elején tapasztalt 11,6 százalékos munkanélküliségi ráta is nagyobb az egy évvel korábbinál. Ráadásul - folytatta - a munkanélküliség átlagos időtartama csaknem másfél év, miközben az ellátás időtartamát a kormány kilencről három hónapra csökkentette. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a foglalkoztatottak száma 2008 őszén több mint 3,9 millió volt, ma viszont több mint százezerrel kevesebben dolgoznak ennél, és a foglalkoztatás a kormányváltás óta is csak a statisztikai hibahatáron belüli növekedést mutat.


Gúr Nándor szólt arról is, hogy bár a három évvel ezelőtti 73 ezer forintról mostanra 93 ezerre nőtt a minimálbér összege, annak nettó értéke - az adóváltozások miatt - valójában nem emelkedett, ugyanakkor a változás lényegesen több terhet rakott a munkaadókra.


Az MSZP alelnöke végezetül arról is tájékoztatott, hogy miután Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csaknem nyolcszáz pedagógus hónapok óta nem kapta meg fizetésének egy részét - a túlórapénzt és a helyettesítésért járó összeget -, a munkaügyi hatósághoz fordul, hogy ugyanúgy lépjen fel az ügyben a megyei intézményfenntartóval szemben, mint magánvállalatok esetében tenné.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-04-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite