2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: totális csőd az egykulcsos szja

MSZP: totális csőd az egykulcsos szja


Az MSZP szerint a kormány személyijövedelemadó-politikájának totális csődjét jelzi, hogy az átlagos keresetűek idén több mint tízszázaléknyival kevesebb pénzt visznek haza havonta, mint tavaly.

szja


Katona Tamás, a szocialista párt elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy az adójóváírás megszüntetésével ettől az évtől minden munkavállalónak a teljes jövedelme adóköteles. Mint mondta, ez még az egykulcsos személyi jövedelemadójú országokra sem jellemző, hiszen többségükben van olyan szint, amely alatt nem kell adót fizetni, vagy létezik adójóváírás.


Tavaly 211 ezer forint volt a bruttó átlagkereset havonta, ez alatt, sőt havi 216.800 forintos keresetig mindenki rosszul járt az idei szja-változásokkal - jelentette ki az MSZP-s politikus. Katona Tamás, aki 2004 őszétől szűk egy éven át, majd a Bajnai-kormányban is a Pénzügyminisztérium államtitkára volt, azt is hangsúlyozta, hogy az alacsony keresetűeket nagy mértékben sújtják az áremelekedések, márpedig véleménye szerint esély sincs arra, hogy idén 5 százalék alatt legyen az infláció.


Kitért arra is, a kormány figyelmen kívül hagyja a gazdaság törvényszerűségeit, amikor úgy vár el jelentős minimálbér-emelést, hogy a vállalkozások eredményessége nem nő. Ennek teljesítése rengeteg kis és közepes vállalkozást sodor lehetetlen helyzetbe - tette hozzá, kiegészítve azzal: az ígért bérkompenzáció sem teljesül sok helyen, sőt - mint a BKV példája mutatja - még az állami szektorban is gondot okoz. Az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy ha a kormány nem változtat gazdaságpolitikáján, idén akár egy százalékkal is csökkenhet a GDP, a reálbérek pedig várhatóan 3-4 százalékkal visszaesnek.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite