2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: veszélyben a honvédség

MSZP: veszélyben a honvédség


MSZP logo2A szocialisták szerint soha nem voltak még ennyire alacsonyak a honvédelmi kiadások. A párt szerint a kormány ellehetetleníti a honvédséget.


Először fordul elő, hogy a honvédelmi kiadások nem érik el a bruttó hazai termék egy százalékát, amit súlyosbít a Honvédelmi Minisztériumot érintő 26 milliárd forintos költségvetési zárolás - mondta Iváncsik Imre országgyűlési képviselő.
Az MSZP pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott: a Fidesz ellenzékben rendre azért kritizálta a kormányt, amiért alacsony a honvédelmi kiadások GDP-hez viszonyított aránya. Az azonban - folytatta - még a pénzügyi válság alatt sem fordult elő, hogy ez egy százalék alá csökkenjen.


Létszámstop és leállított fejlesztések


Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék létrehozása miatt a honvédelmi tárcától 26 milliárd forintot vontak el, "az egyébként is nyomorult költségvetés" 10 százalékát.
Mint mondta, ezért létszámstopot kellett bevezetni, megtiltották a határozott idejű szerződéssel rendelkezők továbbfoglalkoztatását, 50 százalékkal csökkentették a túlórakeretet és leállították a fejlesztéseket, a gépjárművek, fegyverek beszerzését.


Elmondta: a ciklus elején a honvédség legkorszerűbb, ötmilliárd forintért felújított laktanyáját térítés nélkül átadták a Terrorelhárítási Központnak. Kifogásolta a szolgálati nyugdíj tervezett megszüntetését is.
Iváncsik kifogásolta annak a programnak a leállítását is, amely a haderőben tovább nem szolgáló katonák munkaerőpiacra való visszatérését támogatta, illetve hogy a tervezett fejlesztés helyett "felszámolják" a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi.
Hozzátette:a fentiek mellett csökkentették a repülési órák számáta légierőnél, és a honvédelmi vezetés mindössze üzemképtelen MI8-as helikoptereket szerzett be.


Arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy az ügyészség hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával újabb nyomozást rendelt el a Honvédelmi Minisztérium cégeinél, Iváncsik Imre elmondta: sajnálatos, hogy súlyos visszaélések voltak a honvédségnél, és aki bűnt követett el, az ellen eljárást kell indítani.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite