2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: vizsgálják ki, miért nem engedték a karzatra az esztergomi polgármestert

MSZP: vizsgálják ki, miért nem engedték a karzatra az esztergomi polgármestert


Az MSZP annak kivizsgálását kéri, a teremszolgálat hétfőn miért nem engedte belépni az ülésterem karzatára Tétényi Éva esztergormi polgármestert.

Tétényi Éva


Levelet írt Kövér Lászlónak a szocialista Lukács Zoltán, arra kérve az Országgyűlés elnökét: folytasson le vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy a teremszolgálat hétfőn nem engedte belépni az ülésterem karzatára Tétényi Éva esztergormi polgármestert.


Az MSZP keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében az olvasható: hiába rendelkezett belépővel és érvényes karzatjeggyel, sem Tétényi Évát, sem kísérőit nem engedte hétfőn a parlamenti ülésterem karzatára a teremszolgálat. A szocialista Lukács Zoltán ezután közölte, levélben kéri a házelnököt, folytasson vizsgálatot az ügyben, és tájékoztasson annak eredményéről. Lukács Zoltán szerint különösen figyelemre méltóvá teszi az ügyet a polgármester és az esztergomi Fidesz-frakció közötti politikai helyzet, így nem meglepő, hogy politikai okok sejlenek fel a történtek mögött.


Tétényi Éva hétfőn a parlamentben kísérőivel együtt a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásával összefüggő törvénymódosítások elfogadása ellen kívánt némán, felállva tiltakozni. Újságíróknak kifejtette: a változtatás alapján a jövőben büntetés jár annak a polgármesternek, aki anélkül indít adósságrendezési eljárást, hogy a képviselő-testület jóváhagyná. (Az ügy előzménye, hogy az esztergomi polgármester - arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárd forint kifizetetlen számlát és 25 milliárd forintos adósságot örökölt az előző, a fideszes Meggyes Tamás vezette önkormányzattól - adósságrendezési eljárást kért a város ellen.)
Sajtótájékoztatóján Tétényi Éva közölte azt is: az MSZP, az LMP és a Jobbik is a segítségére sietett a tiltakozásban, a frakciók lehetővé tették egyenként tíz-tíz kísérőjének belépését. Az MSZP meghívására érkező látogatók felmehettek a karzatra, de a Jobbik által delegáltak már nem - mondta, hozzátéve, hogy őt sem engedték oda.

 

esztergom


A Ház elfogadta a három kormánypárti politikus által beterjesztett törvényjavaslatot. A szavazás után jobbikos képviselők Esztergom feliratot, az LMP-s és szocialista képviselők közül többen a város címerét gyászcsíkkal ábrázoló lapokat tartottak fel az ülésteremben. Esztergom polgármestere és csoportja hétfőn érvénytelen karzatjeggyel próbált belépni a Parlament üléstermének emeleti páholyába, a Terembiztosi Szolgálat munkatársai így helyesen jártak el akkor, amikor a csoportot nem engedtél fel a karzatra - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke később az MTI-vel.


Altorjai Anita keddi közleménye szerint az esztergomi polgármesterrel érkező csoport egy részének a Jobbik frakció intézte a parlamenti belépést, de az általuk kiadott "napi belépő" ülésnapokon nem jogosítja fel a vendégeket arra, hogy az ülésterem körüli folyósokra is belépjenek. A karzatjegyek, amelyeket felmutattak, egy korábbi igénylésből maradtak vissza, amelyek 2011. július 4-én már nem voltak érvényesek.


A Tétényi Évával érkező csoport másik részének az MSZP frakció biztosította a belépést és az ülésterem karzati páholyába a helyfoglalás lehetőségét. "A csoport ezen tagjai - bár a megjelölt látogatási idő után érkeztek -, el is foglalták helyüket a karzaton. Több bejelentett csoport aznapra már nem volt, ezért az illetékesek, ezen csoport távozása után, a karzatot - az előírásoknak megfelelően - bezárták" - olvasható a közleményben. Arról az Országgyűlés Házszabálya rendelkezik, hogy a nyilvános ülés hallgatósága csak a kijelölt helyen foglalhat helyet.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-07-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite