2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a kormány brutális adóprést tervez a jövő évre

MSZP: a kormány brutális adóprést tervez a jövő évre

Brutális adóprésnek tartja az MSZP a jövő évre vonatkozó adótörvény-javaslatban foglaltakat; Tukacs István országgyűlési képviselő vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a munkavállalók és a vásárlók terheit növeli jelentősen a kabinet.

tukacsistvan

A politikus az elszegényedés költségvetésének nevezte a jövő évit, amely - állítása szerint - 750 milliárd forintos megszorítás mellett 500-530 milliárd forintos adóteher-növekedést is hoz, elsősorban a személyi jövedelemadó, a fogyasztási adók, valamint a gépkocsival rendelkezők terheinek növelésével.

A képviselő kifogásolta, hogy a pénteken beterjesztett adótörvény-javaslatokból nem olvasható ki kompenzáció az alacsony keresetűek számára, akiknek hátrányt jelent az adójóváírás kivezetése. Mint mondta, az áfa 27 százalékra emelése, amely Európában a legmagasabb lesz, szintén a szegényeket sújtja, hiszen ők minden jövedelmüket fogyasztásra fordítják.

Hozzátette: a munkahelyteremtést sem a költségvetés, sem a tervezett adórendszer nem szolgálja, de a kormány mindezt "megfejeli" a munkaadók által fizetendő egészségügyi járulék emelésével.

Tukacs István bírálta az úgynevezett baleseti adó bevezetését is, amely a gépkocsival rendelkezőket sújtja majd. Mint mondta, bár évente 16 milliárd forint fordítódik baleseti egészségügyi kiadásokra, a kabinet ennél lényegesen több forrást kíván ilyen címen beszedni.

A szocialista képviselő pártja alternatív költségvetési tervezetéről elmondta, hogy az adójóváírást biztosítana a kiskeresetűeknek, progresszív adózást alkalmazna 5 millió forintos éves jövedelem felett magasabb adókulccsal, és a tőkejövedelmeket is nagyobb mértékben adóztatná az Orbán-kormánynál, emellett a munkahelyek létrejöttét járulékcsökkentéssel segítené.

Az MSZP negatív adót működtetne, amely lehetővé tenné, hogy azok a többgyermekesek is kihasználhassák a kedvezményeket, akiknek ehhez jelenleg túl alacsony a keresete.


Forrás :MTI / HÍR PORT 24

 

2011-10-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite