2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a rezsi- és az áfacsökkentés együtt segítené a kiskeresetűeket

MSZP: a rezsi- és az áfacsökkentés együtt segítené a kiskeresetűeket


A kisebb keresetűeket segítő, a jómódúakat azonban nem támogató rezsicsökkentéssel, az alapvető élelmiszerek áfájának mérséklésével és az egykulcsos adó eltörlésével segítené elő az MSZP a megélhetési költségek csökkentését - összegezte Mesterházy Attila pártelnök.

mesterhazy


Az MSZP elnöke hétfői sajtótájékoztatóján korábban már benyújtott és újra a parlament elé terjesztett javaslataikról beszélt. Hangsúlyozta: 1 millió 400 ezer ember nem tudja megfelelően fűteni a lakását, százezer családnál kikapcsolták a szolgáltatást, három év alatt a háromszorosára nőtt a díjhátralékosok száma, egy átlagos család terhei pedig évente 100 ezer forinttal nőttek a különböző adóemelések miatt, amiből a rezsicsökkentés csak 20-30 ezret ad vissza.


Mesterházy Attila azt mondta: a kormány által végrehajtott rezsicsökkentés haszonélvezői a gazdagok, a megtakarítás háromnegyede a legjobban kereső egynegyednél marad. Az MSZP ehelyett igazságos és fenntarható rezsicsökkentést javasol, amelyből a jómódúak nem részesülnek, a szegények viszont több támogatást kapnak - hangoztatta Mesterházy Attila, utalva az e tárgykörben benyújtott alkotmánymódosító javaslatukra.


Jelezte: véleményük szerint nincs szükség rezsicsökkentési szabályok alkotmányba foglalására, de mivel a Fidesz ezt vetítette előre, ők is ezen a szabályozási szinten fogalmazták meg javaslatukat, hogy legalább "hülyeséget ne írjanak már bele az alaptörvénybe". Hozzátette azt is, indítványuk lehetővé tenné, hogy energiahatékonysági programok, nyílászárócsere, szigetelés és fűtéskorszerűsítés révén csökkenjenek a fűtési költségek.


Mesterházy Attila közölte: két másik törvényjavaslatukat is újra a parlament elé terjesztik, mivel az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése és az egykulcsos adó eltörlése is a kisebb keresetűek megélhetési költségeit csökkentenék.


Arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy egy fideszes törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy 120 millió köbméter, a tárolók nyomásáért felelős, úgynevezett párnagázt is fel lehessen használni, a párnagázt így mobilgázzá minősítenének át, Mesterházy Attila elmondta: osztja Holoda Attilának, az Orbán-kormány volt energiaügyi államtitkárnak a véleményét, aki ezt Facebook-oldalán köztörvényes bűncselekménynek, a földgáztárolói kapacitás tudatos tönkretételének nevezte.


Szintén kérdésre Mesterházy Attila azt mondta: nem tetszett neki, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom vasárnapi kormányellenes demonstrációján aktivisták ledöntöttek, majd feldaraboltak egy Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló hungarocellszobrot. Mint mondta, ez nem az ízlésének megfelelő. Ugyanakkor hozzátette: velük nem egyeztettek a tüntetés szervezői, és erre nem is volt szükség, mivel az MSZP politikusai nem szólaltak fel a rendezvényen.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-09-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite