2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMSZP: árfolyamrögzítés helyett kamatrögzítést!

MSZP: árfolyamrögzítés helyett kamatrögzítést!


Az MSZP a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés helyett a lakossági hitelkamatok referenciakamathoz kötését javasolja az ingatlan- vagy állami kezességvállalási fedezettel létrejött hitel-, illetve kölcsönszerződésekkel kapcsolatban.

Szekeres Imre

Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a kamatrögzítés - javaslatuk értelmében - nemcsak a lakáscélú hitelügyletekre terjedne ki, hanem valamennyi olyan hitel-, illetve kölcsönügyletre is, amely ingatlan- vagy állami kezességvállalási fedezettel jött létre.

Orbán Viktor miniszterelnök két hete bejelentette a "devizahitelek átlátható, referenciahozamhoz kötött" kamat-megállapításának bevezetését, de a kormány a bejelentésen túl azóta sem tett semmit, az MSZP ezért állt elő megoldási javaslatával - olvasható a közleményben.

Az ellenzéki képviselő közlése szerint pártja indítványa kizárja az egyoldalú kamatmódosítás lehetőségét, valamint 3 százalékban határozza meg a kamatfelár mértékét. A törvényjavaslat a jelenleg hatályban lévő hitelszerződésekre is vonatkozik, így ezeket megfelelően módosítani kell, a módosított szerződés alapján kiszámított túlfizetésekkel pedig el kell számolni, így például tőketörlesztésként kell jóváírni.

A javaslat rögzíti, hogy a hitelszerződés módosításáért a hitelintézet nem számíthat fel költséget az adós felé, valamint azt is, hogy a szabályozás módosítása esetén a bank a kivetett különadóból leírhatja a közjegyzői költséget - írta Szekeres Imre.

A képviselő szerint az MSZP javaslata kedvező helyzetet teremthet arra az esetre is, ha az Európai Bíróság a későbbiekben jogellenesnek ítélné a végtörlesztéssel kapcsolatban elfogadott magyar szabályozást, és kártérítésre kötelezné a magyar államot, akkor ugyanis a kártérítési összeg megfizetése valamennyi hazai adófizetőt terhelné.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-09-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite