2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: csaknem 10 százalékkal kevesebb vidékfejlesztési támogatást kap Magyarország

MSZP: csaknem 10 százalékkal kevesebb vidékfejlesztési támogatást kap Magyarország


Csaknem tíz százalékkal kevesebb vidékfejlesztési támogatáshoz juthat Magyarország a következő hét évben az Európai Unió előző költségvetési időszakához képest - mondta Harangozó Gábor MSZP-s politikus csütörtökön sajtótájékoztatón.

mszp001


A szocialista országgyűlési képviselő - az Európai Parlament (EP) támogatáspolitikával foglalkozó főosztályának adataira hivatkozva - közölte: ha a 2006-os megállapodás alapján osztanák el a forrásokat, akkor Magyarországnak 12,15 milliárd eurót kellene kapnia, az Európai Tanács február 8-ai ülésén született egyezség szerinte azonban csak 11 milliárdot fog, vagyis az eddiginél 9,3 százalékkal kevesebbet.


Ezzel Magyarország az ötödik a legtöbb agrártámogatást elveszítő országok sorában - mondta Harangozó Gábor, az MTI kérdésére hozzátéve, hogy a csaknem tízszázalékos támogatácsökkenés nagyjából átlagosnak mondható. Az MSZP ezt is megfontolva támogatja, hogy az Európai Parlament jóváhagyja a költségvetési javaslatot, mivel a késlekedés még nagyobb károkat okozna - jelentette ki Harangozó Gábor. Megjegyezte ugyanakkor: felháborítónak, színtiszta hazugságnak tartják, hogy a kormány a gazdák félrevezetésével azt a látszatot igyekszik kelteni, mint ha jobb eredményt ért volna el elődjénél a tárgyalásokon.


Kitért arra is, bár a kormány azt sugallja, hogy a területalapú támogatásoknál jobb eredményt ért el az Európai Bizottság, illetve az EP eredeti javaslatánál, ez nem igaz, az Európai Tanácsban született megállapodás valójában kedvezőtlenebb Magyarországnak. Hozzátette: nem igaz az a kormányzati állítás sem, hogy a gazdák az előző ciklusban 500 milliárd forinttal kevesbbet kaptak, mert ezt a magyar költségvetésből kipótolták - erre a 2006-os uniós megállapodás lehetőséget adott -, az pedig már korábban eldőlt, hogy a következő időszakban erre nem lesz szükség.


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-03-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite