2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: csődbe mehetnek a kórházak

MSZP: csődbe mehetnek a kórházak


A kórházak felhalmozott adósságainak rendezése nélkül csődbe mehetnek a hazai egészségügyi intézmények - mondta csütörtöki telefonos sajtótájékoztatóján a Fővárosi Közgyűlés egészségpolitikai és szociális bizottságának szocialista alelnöke.

Mesterházy Attila003


Havas Szófia emlékeztetett rá, hogy a kórházak beszállítói már csak készpénzért, illetve az adósság rendezése után hajlandók eljuttatni az intézményekhez a megrendelt gyógyszereket, orvosi gépeket és műszereket. Ez gyakorlatilag meg tudja bénítani a betegellátást - tette hozzá.

Az ellenzéki szakpolitikus hangsúlyozta, hogy a közműszolgáltatók, így az elektromos, a víz- és a gázművek is bármikor "elzárhatják a csapokat" a sokszor százmilliós nagyságrendű tartozások miatt. Azokban az intézményekben, ahol sürgősségi betegellátás zajlik, már a műtéteket is lehetetlen lesz elvégezni - mondta Havas Szófia.

A kórházak sokszor maguk próbálnak tárgyalni a beszállítókkal és a közműcégekkel, de az adósságokat csak a tulajdonos állam vagy önkormányzat rendezheti. Havas Szófia példaként említette a Heim Pál Gyermekkórházat, amely százmilliós összeggel tartozik a gázműveknek. Az MSZP-s politikus szerint a fővárosi gázszolgáltató várhatóan nem kapcsolja ki a szolgáltatást, de a vidéki kórházakban ez is megtörténhet.

Havas Szófia megemlítette a százágyas traumatológiai osztállyal működő és sürgősségi ellátást végző újpesti kórházat is, ahova a szintén százmilliós tartozás miatt csak akkor szállítanak gyógyszert, ha az intézmény előre kifizeti.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite