2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: csúcson a magyar államadósság

MSZP: csúcson a magyar államadósság


Az Orbán-kormány elveszítette az államadósság elleni harcot, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint az adósság korábban nem látott szintre emelkedett - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az MSZP-s Burány Sándor.

Burány Sándor001


Az ÁKK szerdán tette közzé, hogy februárban 442 milliárddal, az év első két hónapjában összesen 910 milliárd forinttal nőtt a költségvetés bruttó adóssága, amely így 21 630 milliárd forintot tett ki múlt hónap végén. Burány Sándor hozzátette: ez több mint 200 milliárd forinttal meghaladja az eddigi rekordot, a 2011 novemberi értéket.


A GDP-arányos államadósság 80,5 százalék, ilyen magas legutóbb a válság alatt, 2009-ben volt. "Most viszont nincs válság, az adósság mégis nő" - mondta.


Burány Sándor azt is mondta, a kormányoldal az általa hozott alaptörvényt sem tudja betartani, hiszen abba beiktatta, hogy nem vehető fel olyan kölcsön, amelynek következtében az államadósságnak a teljes hazai össztermékhez viszonyított aránya az előző évihez képest növekedne.


Szerinte ezt csak jelentős, 2 százalék feletti gazdasági növekedés esetén lehetne elkerülni, erre azonban nincs esély, vagy újabb "radikális megszorítások" következhetnek a hiány leszorítása érdekében, amit lakosság már nem viselne el.


A szocialista politikus szerint a növekvő államadósság mellett sok más adat is mutatja a kormány gazdaságpolitikájának kudarcát: nő a cégfelszámolások száma, a költségvetést három éve szinte havonta módosítani kell, az üzemanyagok ára tartósan 400 forint felett van, a gazdaság recesszióba süllyedt, nincsenek beruházások, a magas infláció miatt tavaly csökkentek a reálkeresetek, és egyre több a szegény ember.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-03-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite