2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: hiteltelen gazdaságpolitikát folytat a kormány

MSZP: hiteltelen gazdaságpolitikát folytat a kormány


Az MSZP szerint a kormány kiszámíthatatlan és hiteltelen gazdaságpolitikát folytat. Gúr Nándor, a párt elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján a rezsicsökkentés kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy a csökkentés töredéke annak, amennyivel ez a kormány növelte a rezsit az elmúlt években.

gur-1


Az ellenzéki politikus, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika következményének nevezte, hogy több százezerrel kevesebben dolgoznak jelenleg, mint a válság kitörése előtt, vagy a kormányváltást követő negyedévben.


Példaként említette, hogy az idén nyáron több mint 150 ezren dolgoztak a közfoglalkoztatásban, ám ez nem termelt adóforintokat. A 4 órában foglalkoztatottak száma a kormányváltáskor 213 ezer volt, ami jelenleg 286 ezer, a statisztika azonban őket nem "fél munkaerőként" tartja számon.


A statisztikai hivatal adatai szerint nagyságrendileg 300 ezer magyar állampolgár dolgozik hat hónapnál régebb óta külföldön, ám őket is beszámítják a hazai foglalkoztattak közé, hiszen nem dolgoznak egy évnél régebb óta az ország határain túl - tette hozzá Gúr Nándor.


A politikus bírálta a kormányt, amiért kilencről három hónapra csökkentette az álláskeresési támogatás időtartamát, miközben egy munkanélküli átlagosan 18 hónap alatt talál magának munkát. Ennek következménye, hogy a pályakezdők mintegy 30 százaléka munkanélküliként kezdi életét - fűzte hozzá.


Gúr Nándor álláspontja szerint, amennyiben 2014-ben kormányváltás lesz, akkor biztosítani kell, hogy családonként legalább egy ember dolgozhasson, akinek vásárlóértéken számított jövedelme nem csökkenhet.


Kérdésre válaszolva üdvözölte, hogy a kormány csökkenteni kívánja a szénnel, illetve fával tüzelők kiadásait, ám emlékeztetett arra, a szocialisták ezt már több mint három éve sürgetik. A rezsicsökkentés kapcsán elmondta, hogy az csak töredéke annak, amennyivel ez a kormány növelte a rezsit az elmúlt években.


Az ellenzék választási együttműködésével és a további tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "írott és íratlan választási szövetség is lesz a demokratikus oldalon 2014 tavaszán".

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-09-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite