2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: legyen munkaszüneti nap Orbán születésnapja

MSZP: legyen munkaszüneti nap Orbán születésnapja


Molnár CsabaMolnár Csaba (MSZP) szerint az 1950-es évek óta páratlan, ami történt, miszerint egy politikai nyilatkozatot kötelezően közzé kell tenni, ezért erre ellenzékként nem tudtak másként reagálni, mint hogy megpróbálják kifigurázni.

A korábbi kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: azért nyújtották be a "Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről" szóló törvényjavaslatukat hétfőn, mert a hétvégén szinte az egész ország felháborodott azon, hogy a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot - amit nem is egyhangúlag fogadott el az Országgyűlés - kötelezően ki kell függeszteni.

Közölte: a javaslatban ők továbbmennek a kormány döntésénél és javasolják, hogy az óvodákban és az iskolákban függesszék ki a nyilatkozatot Orbán Viktor arcképével és életútjának ismertetésével együtt, valamint legyen munkaszüneti nap a miniszterelnök születésnapja.

Arra a kérdésre viccnek szánták-e a javaslatukat, azt válaszolta: sajnos nem ez a vicc, az eredeti kormánydöntés az, amit tragikomikusnak tart.

Molnár Csaba hangsúlyozta, várják a kormánypártok reakcióját, és ha szükséges, érvelni fognak amellett az Országgyűlésben, hogy a törvényjavaslatot miért tűzze napirendjére a Ház. Végre be tudjuk mutatni, hogy mind szellemiségében, mind működésében a sztálini diktatúrára emlékeztető rendszer van kialakulóban Magyarországon - jelentette ki az ellenzéki politikus.


Sólyom László mandátuma alatt a KEH-ben nem függesztik ki a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozatot


Sólyom László1Amíg Sólyom László mandátuma tart, a Köztársasági Elnöki Hivatalban nem függesztik ki a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozatot; a feladat a következő államfőre marad - közölte az MTI megkeresésére a hivatal hétfőn.


A pénteken kihirdetett, szombaton hatályba lépett kormányhatározat azt mondja ki, hogy jól látható helyen ki kell helyezni a nyilatkozatot a központi államigazgatási szervek és területi, helyi szervei, valamint a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei és a katonai igazgatás területi szervei által feladatuk ellátása során használt középületekben a Magyar Közlönyben közzétett szöveggel.

A határozatban - tiszteletben tartva az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét - a kormány felkéri a köztársasági elnököt, az Országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az országgyűlési biztosokat, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a helyi és kisebbségi önkormányzatok választott testületeinek vezetőit, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit, hogy az általuk feladatuk ellátása során használt középületekben gondoskodjanak a nyilatkozat megfelelő kihelyezéséről.


LMP: a kormány vonja vissza a rendeletet


Schiffer AndrásSchiffer András, az LMP frakcióvezetője hétfőn napirend előtt a parlamentben azt kérte a kormánytól, vonja vissza a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kihelyezéséről szóló rendeletét. Navracsics Tibor közölte: a nyilatkozatban mindenki számára elfogadható értékek vannak rögzítve, amelyekért minden magyar összefoghat és jó érzéssel dolgozhat.

Schiffer András szerint alkotmányossági problémák vannak a kormányrendelettel kapcsolatban, politikai nyilatkozatnak nincs helye közhivatalban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a választási kampányban nem volt szó ilyen politikai nyilatkozatról, ami szerinte "ízléstelen" is. Arra kérte a kormányt, hogy vonja vissza a rendeletet.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt válaszolta: az ellenzéknek sikerült megtalálnia az első számú közellenséget, egy határozatot, melynek "nagyon veszélyes lehet a tartalma, ha napok óta mindenki a demokrácia sérelmét kiáltja". Mint mondta, a rendelet ellen Gyurcsány Ferenc ágált legjobban, aki "miniszterelnökként megbukott", és "aki a magyar demokráciát nyolcéves mélypontra vitte". Közölte: a nemzeti együttműködés rendszere lehetőség mindenki számára és elvárás mindenki felé, aki Magyarországon él, dolgozik és vállalkozik. Hangsúlyozta, hogy a nyilatkozatban mindenki számára elfogadható értékek vannak rögzítve, amelyekért minden magyar összefoghat és jó érzéssel dolgozhat.

 


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-07-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite