2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: nem nőtt sem a foglalkoztatottak száma, sem a jövedelem

MSZP: nem nőtt sem a foglalkoztatottak száma, sem a jövedelem


Az MSZP hazugságnak tartja Orbán Viktor miniszterelnök azon állításait, miszerint kormányzása alatt emelkedett volna a foglalkoztatottak száma, valamint a jövedelmek vásárlóértéke.

gur-1


Gúr Nándor, az ellenzéki párt alelnöke, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: jelenleg több százezerrel kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltáskor, és ennél is kevesebben, mint a válság kitörése előtt.


Kifejtette: mivel a külföldön dolgozók jó része szerepel a Magyarországon foglalkoztatottak nyilvántartásában, a valódi hazai foglalkoztatotti létszám legfeljebb 3,5 milliós, vagyis több százezerrel alacsonyabb a hivatalos adatoknál. Szerinte a statisztikát torzítja még a közfoglalkoztatottak, valamint a részmunkaidőben alkalmazottak száma. A legnagyobb problémának azonban azt nevezte, hogy a versenyszférában foglalkoztatottak száma mintegy 2 százalékkal csökkent az elmúlt években.


Cáfolta azt is, hogy növekedett volna a jövedelmek vásárlóértéke. Azt mondta: 2010-ben a nettő minimálbér összege 60 ezer 200 forint volt, míg a mostani, nettó 64 ezer 200 forintos minimálbér akkora vásárlóerőt képvisel, mint 2010-ben 55 ezer forint.
A politikus kifogásolta azt is, hogy a foglalkoztatottak 65 százaléka az átlagbérnél kevesebbet keres, vagyis szerinte az Orbán-kormány döntései csak az igen magas jövedelműeknek kedveztek.


Nincs gazdasági növekedés, nincs adócsökkentés, nincs egymillió új munkahely, nincs bérnövekedés - sorolta kifogásait Gúr Nándor, aki azt mondta: 2014-től a szocialisták olyan világot fognak építeni, amely a munkavállalóknak kedvez. Az átlag alatt keresők több pénzhez juthatnak, a munkára rakódó terhek csökkenni fognak, és erősödnek a foglalkoztatotti jogok - ígérte.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-09-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite